Опровергават нов фалшив компромат срещу Гешев

Изнесените факти не отговарят на истината, казват от прокуратурата

Опровергават нов фалшив компромат срещу Гешев | StandartNews.com

Прокуратурата регистрира нова компроматна атака срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев и трябваше да реагира, за да опровергае изнесените неверни факти. Това става ясно от разпространено до медиите съобщение на прокуратурата.

Във  връзка  с  публикувана  в  сайта „Биволъ“  статия: “Записи от разпити разкриват сделки с престъпна групировка;

Записи: Колаборирал ли е Иван Гешев с ОПГ по “Недосегаемите”? В съдебна зала е четено СРС, в което “Недосегаемите” се договарят да платят на прокурори 50000 евро“, относно  твърдени факти  за  неправомерно  поведение  на  магистрати  при  изпълнение  на  служебните  ми  задължения  по  упражняване  на  ръководство  и  надзор  по  досъдебно  производство,  наблюдавано  от  СГП,  Пресцентърът на ПРБ предоставя следната  информация :

На 29.04.2014г.  СГП  е внесла  обвинителен акт  в Специализиран наказателен съд във връзка с водено  досъдебно производство за извършени престъпления  по чл. 321 от НК.

На 25.07.2014г.  делото е върнато в Специализирана прокуратура, като на основание чл. 369, ал. 3 от НПК /отм./ съдът е дал едномесечен срок за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

С постановление от 28.10.2014г. прокурор при Специализирана прокуратура  е разделил  досъдебното производство и е изпратил по компетентност материалите, касаещи престъпления по чл. 255 и чл. 257 от НК, на Софийска градска прокуратура за произнасяне по същество.

На 29.10.2014г. Специализирана прокуратура е внесла обвинителен акт в Специализиран наказателен съд спрямо 6 /шест/ лица за деяния по чл. 321 от НК в различни форми на изпълнително деяние.

С присъда от 22.10.2018г. на Специализиран наказателен съд подсъдимите са признати за виновни, като им е наложено  наказание „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено по реда на чл. 66 от НК.

По протест на прокурор при СП и  жалби на подсъдимите лица е било образувано въззивно НОХД пред Апелативен специализиран наказателен съд.

С решение  присъдата е била отменена и делото е било върнато на СпНС за ново разглеждане от друг съдебен състав.

С определение от 01.10.2019г.  производството по НОХД е било прекратено и делото е върнато на Специализирана прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения на досъдебното производство.

Към настоящия момент делото се намира в АСпНС по протест на прокурор от СП срещу определението  от 01.10.2019г. на СпНС.

В хода на проведеното съдебно следствие пред Специализиран наказателен съд при събирането и проверка на доказателствата не са били установени данни за  нарушения на магистрати  от СГП и СП  при изпълнение на служебните им задължения.

При изслушването на ВДС от  експлоатирани СРС, в съдебно заседание  не са установени  разговори между подсъдимите и магистрати от която и да е било прокуратура в страната. Също така в самите разговори между подсъдимите не са обсъждани магистрати и служители от съдебната система. Такива данни не са били изложени и от разпитаните пред  съдебния състав свидетели, както и в обясненията, които подсъдимите са дали по реда чл. 277, ал. 2 от НПК.

В тази връзка изложените факти в статия, публикувана в сайт „Биволъ“ на 23.10.2019г. късно вечерта, не  отговарят на истината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай