Неделя,

Омбудсманът сезира Гешев и Меджидиев, причината

От: Агенция Стандарт -
932
Омбудсманът сезира Гешев и Меджидиев, причината
A
A
A

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и вр.и.д. управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Йорданка Пенкова по повод журналистическо разследване и жалби за нарушени права на пациенти с онкологични заболявания и компрометирането на тяхното лечение, информират от пресцентъра.

Оттам уточняват, че става въпрос за разследването, в което се твърди за порочна схема за неприлагане на онкоболни хора на скъпоструващи лекарства, заплащани от НЗОК, и липсата на ефективен контрол, за което омбудсманът иска проверки.

"Възможността прилагането на пациент на скъпоструващ лекарствен продукт, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде отчетено повече от един път в Системата за верификация на лекарствата, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, създава реални предпоставки лекарствени продукти на практика да не бъдат приложени, с което не просто грубо се нарушават права на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, а и е възможно да се стигне до телесно увреждане или смърт", пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание на сериозността на изнесените твърдения, защото се отнасят за особено уязвима група, каквито са онкоболните пациенти, за които е решаващо навременното и ефективно лечение. 

"Освен конкретните случаи с лекарствения продукт, обект на журналистическото разследване, липсата на ефективен контрол създава основателни притеснения, че изнесеният в предаването случай не е единичен и посочената схема е възможно да се прилага и за други скъпоструващи лекарствени продукти, от което да произтекат изключително неблагоприятни последици в здравната сфера на неограничен брой лица", допълва Диана Ковачева.

Тя подчертава, че ако при онкологично болен пациент не е приложено животоспасяващото лекарство или лечението му бъде прекъснато и не е приключено съобразно лекарското предписание, съществува реален риск това да има фатален край за него.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com