Одитори хванаха гафове на Ана Караиванова

Одитори хванаха гафове на Ана Караиванова | StandartNews.com

София. Серия от гафове разкри Сметната палата в одитния си доклад за Инспектората на Висшия съдебен съвет. От изводите на ревизорите става ясно, че при управлението на Ана Караиванова от ИВСС са допускали множество нарушения, за които принципно са следели магистрати.

От Сметната палата са установили, че инспекторатът няма собствена стратегия, мисия, няма дори цели и приоритети. Органът е работил без ясни вътрешни разпоредби, което е довело до противоречива практика в дейността му. Проверката разкрива риск за частично изследване на индивидуалната натовареност на съдиите и невъзможност за изследване на натовареността на съдилищата.

Критериите за оценка на магистратската работа също са били различни, което не е дало надеждна база данни за вземане на управленски решения от ВСС за атестирането и натовареността в системата. Ана Караиванова е протестирала с аргумента, че Сметната палата не може да проверява и контролира органи на съдебната власт. Възраженията й са отхвърлени пък с аргумента, че съдебната власт е независима, но не е безконтролна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай