Обвинения срещу Перата за лова на бежанци

Обвинения срещу Перата за лова на бежанци  | StandartNews.com

Откриха пистолет, ножове, мачете и марихуана в дома му

Ден след зрелищния арест на Петър Низамов - Перата, прокуратурата му повдигна обвинение. В сряда той беше официално привлечен като обвиняем за това, че на 10-ти април тази година противозаконно е лишил от свобода трима чужди граждани от Афганистан. Ловецът на бежанци ще отговаря за три отделни престъпления по чл. 142а ал.І от НК, тъй като за всеки "заловен" мигрант се води отделно досъдебно производство.

Районната прокуратура в Малко Търново удължи ареста на Перата на 72 часа, като след изтичането на срока от държавното обвинение ще поискат съда да постанови постоянна мярка "задържане под стража".

Низамов е отказал да да съдейства на разследващите органи и не пожелал да дава обяснения. Той категорично е отказал да участва и в разпознаването. Това е принудило разследващите да протоколират отказа и да извършат разпознаване по снимки. Единият от афганистанските граждани е разпознал Перата. Той е заявил, че е убеден, че мъжът от снимката е един от хората, които са ги нападнали.

Подробностите около скандалния случай бяха оповестени от Апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров и Директорът на ОД на МВР комисар Калоян Калоянов.

Според прокурор Петров, Низамов и съучастниците му са използвали сила спрямо тримата мъже. Чужденците са били съборени на земята, ритани, завързани и пребъркани за пари и ценности. Афганистанците разкали пред разследващите, че групата от задържащи наброявала около десетина души, като мъжете са били въоръжени с ножове и пистолет.

Апелативният прокурор добави, че са иззети мобилния телефон на Низамов и два преносими компютъра, които са изпратени за експертиза. Разследващите подозират, че в тях има непубликувани записи от подобни "арести" на други мигранти. Твърде вероятно е те да са запечатали лицата на останалите съучастници, с които Перата е действал по границата.

"Подобен вид граждански арести са напълно недопустими. Това не е лов на дивеч, това са хора", заяви прокурор Петров.
Шефът на бургаската полиция комисар Калоянов съобщи, че са извършени претърсвания, като в колата и жилищата на Низамов са открити ножове, мачете и тревиста маса, реагирала на тест като марихуана. В дома му са били открити и кашони със "свински опашки", купени вероятно специално за планирани нови "арести".

Петър Низамов-Перата и другарите му са заплашили афганистанците с ножове и пистолет. Те са претърсили старателно дрехите и багажа им. Търсили пари, злато и други ценности, но не открили нищо. След неуспешния опит за грабеж, ги завързали със свински опашки и отпратил обратно към Турция, разказали мигрантите пред разследващите органи.

В момента полицията издирва останалите от групата на Перата. След разпита на афганистанците, ще се прецени дали има и други извършени противозаконни действия от страна на Низамов и останалите, като закана за убийство, уточни прокурор Любомир Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай