Образуваха досъдебно производство за взрива в Анево

Образуваха досъдебно производство за взрива в Анево | StandartNews.com

Окръжна прокуратура-Пловдив е образувала досъдебно производство във връзка с взрива на площадката в Анево, съобщи пред журналисти окръжният прокурор Румен Попов.

Той уточни, че се касае за инцидент при експериментална стрелба на граната с гранатомет. В следствие на инцидента е починал чужд гражданин, двама са в болница, единият, от които в критично състояние и двама български граждани. „Чужденците са с американски паспорти", каза Румен Попов. Няма данни да са търговци на оръжие. По договор с ВМЗ-Сопот те са имали възможност да участват в изпитанието на тези гранати с обучителна цел. Оръжията са собственост на друго дружество, но са се съхранявали във ВМЗ.

„Обучителите са били от ВМЗ и са квалифицирани за това", заяви Румен Попов. Единият от ранените български граждани е преводач, а другият инструкторът. Оръжието е било в ръцете на единият от чуждите граждани и при зареждане е настъпил взрив. „Няма каквито и да било данни за умисъл. Със сигурност става дума за инцидент", посочи окръжният прокурор. Разследва се дали са спазени всички изисквания по съхранението и използването на тези гранати, за да се стигне до инцидента. Оръжието е произведено преди 1990 г. Ранените са представители на дружества. Самият полигон служи за изпробване на боеприпаси. „Собственикът на фирмата, наела полигона в Анево, е подложен на разпит", добави окръжният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай