Вторник,

Обрат в съда: Оправдаха лекарка за смъртта на новородено

Обрат в съда: Оправдаха лекарка за смъртта на новородено
A
A
A

Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдата на гинеколожката д-р Нина Байчева, обвинена за смъртта на бебе в Тетевен, и я призна за невинна. 

58-годишната лекарка, която е с над 30-годишен стаж и бе шеф на АГ-отделението в тетевенската болница, бе обвинена затова, че на 22 април 2015 г. при водене на раждане, поради немарливо изпълнение на работата си като дежурен лекар и по непредпазливост е причинила смъртта на новородено момиченце на 24 април.

Бебето на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница два дни след раждането в Тетевен. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

Делото започна в Окръжния съд в Ловеч през април 2016 г. и няколко месеца по-късно магистратите признаха д-р Байчева за виновна, като я осъдиха условно - на 2 г. "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок. Съдът обаче постанови подсъдимата да бъде лишена от право да упражнява лекарска професия за срок от две години.

Апелативнят съд във Велико Търново обаче е признал д-р Байчева за невинна, като я оправдава изцяло по повдигнатото й от Окръжната прокуратура в Ловеч обвинение.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички