Обрат по дело за убийството на висаджията Мастара

Подсъдимият Пламен Дишков, с прякор Кела, чу оправдателната си присъда по процеса

Обрат по дело за убийството на висаджията Мастара | StandartNews.com

Подсъдимият Пламен Дишков, с прякор Кела, почти отказа да говори пред репортери след като чу оправдателната си присъда по процеса за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, пише "Флагман".

„Благодаря на съда за обективността. Това беше очаквана развръзка за мен, но ще се въздържа от коментари. Продължаваме, има още две инстанции“, каза Дишков, който днес постигна личен реванш.

Преди 15-ина години, когато се водеше първото дело за убийството на висаджийския бос Димитър Стаматов, Дишков бе осъден задочно на 20 години затвор. Той дълго време бе в неизвестност. Издирван бе с червена бюлетина на Интерпол.

През 2012 година бе арестуван в Португалия и екстрадиран в България. До 2014 година бе в Окръжния затвор на Бургас, а след това бе освободен поради изтичането на прекомерния срок за задържане.

Възобновеният процес започна през 2016 година, а ключови се оказаха показанията на Бойко Стоянов, който бе сочен за физическия извършител на убийството на Мастара.

При разпита си пред съдия през 2017 година той каза, че е бил принуден да свидетелства срещу Дишков от висш полицай, а извършителят на убийството на Мастара всъщност бил Мариян Георгиев-Марата, който се считаше за добър негов приятел. Марата искал да сложи ръка на месарския му бизнес, твърдеше Бойко Стоянов.

Днес магистратите обявиха за невинен и Тодор Неделчев-Недю, който бе обвинен като помагач на Дишков и който на предишна инстанция получи 16 г. затвор.

Съдът отхвърли като недоказани гражданските искове на жената и сина на Мастара Румяна и Йордан, които искаха по 100 000 лв. от подсъдимите, както и кръвнината в размер на 150 000 лв. за майката на убития Йорданка Мавродиева.

Присъдата на Окръжен съд-Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.

Димитър Стаматов-Мастара се смяташе за близък до несебърския бос Димитър Желязков-Очите, с когото пък Кела беше във вражда.  Мастара бе застрелян в 16,45 ч. на 21 ноември 2002 г. на бул. "Ст. Стамболов" 90. Няколко дни по-късно бе задържан Бойко Стоянов, който застрелял бизнесмена от покрива на блок. Според прокуратурата Кела е поръчал убийството, като наел Стоянов срещу 10 000 долара, предадени му от Тодор Неделчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай