Обрат! Елена Йончева се отърва от дело, КПКОНПИ й плаща пари

Антикорупционната комисия се отказа да търси имущество от евродепутатката

Обрат! Елена Йончева се отърва от дело, КПКОНПИ й плаща пари | StandartNews.com

Антикорупционната комисия се отказа да търси имущество от евродепутатката Елена Йончева. С определение на Софийския градски съд от 12 юни делото е прекратено. Това е станало по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Комисията се позовава на тълкувателно решение на Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС от 18 май 2023 г., съобщи в. "Сега".

Според него не подлежат на отнемане парични средства или имущество, които не "са налични в патримониума на лицето в края на проверявания период и не е установено преобразуването им в друго имущество".

КПКОНПИ е взела решението си да оттегли иска на 7 юни. Комисията трябва да заплати на Елена Йончева сумата от 1949 лв., която представлява адвокатско възнаграждение. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Антикорупционната комисия внесе иск за конфискация на имущество за 158 000 лева срещу евродепутатката през април 2021 г. Причината беше, че беше образувано дело за пране на пари в несъществуващата вече специализирана прокуратура.

През ноември 2019 година прокуратура поиска Европейския парламент да свали имунитета на Елена Йончева. През 2022 г. евродепутатите отказаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай