Нено прехвърлил водите на заместника си

Апелативният спецсъд решава дали да го остави постоянно в ареста

Нено прехвърлил водите на заместника си | StandartNews.com
  • Прокуратурата представи 59 тома доказателства срещу бившия министър
  • Апелативният спецсъд решава дали да го остави постоянно в ареста

Нено Димов е делегирал правата за упраление на водите на заместника си Красимир Живков, който е бил председател на Асоциация по ВиК за обособена територия „ВиК” ЕООД, София и е ръководил е редица проекти за изграждане и развитие на ВиК инфраструктура. Това става ясно от документите, предоставени в съда от защитата на арестувания бивш министър на околната среда и водите. Димов е обвинен, че с умишлена безстопанственост е причинил водната криза в Перник, като е разрешавал подаване на вода към "Стомана" и "Топлофикация", въпреки че е знаел за ниския обем на язовир "Студена"

Апелативният спецсъд решава днес дали да остави за постоянно в ареста бившия министър. В събота, на първа инстанция, му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение. Прокуратурата представи 59 тома доказателства срещу Нено Димов.

Прокуратурата твърди, че Димов е знаел какви са наличностите в язовира, информиран е бил за намаляването на водата и въпреки това и  утвърждавал графиците за отпускане на количества за промишлени цели. Обвинението обоснова тезата си, че Димов е бил отговорен за управлението на водните ресурси с разпитите на редица свидетели, сред които и зам.-министри, предаде БТА.

Прокуратурата твърди още, че за промишлени нужди водата била продавана срещу 12 стотинки, а на жителите на Перник - срещу 2 лева. И защитава извода, че ако е подавана вода само за битови нужди, а не и на завод "Стомана" и "Тополфикация", щяло да има и печалба за ВиК, а до режим нямало да се стигне.

Според прокурора по делото, ако е на свобода, бившият министър може да повлияе на свидетели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай