Най-тежки присъди и за непълнолетните престъпници

Ако съдът реши да има намаляване на наказанието, то ще бъде 20 г.,а не 12, както е сега

Най-тежки присъди и за непълнолетните престъпници | StandartNews.com

Най-тежки присъди и за непълнолетните престъпници. Убийци като Аксел Олеков, който отне живота на 18-годишната красавица Андреа в Галиче, вече няма да могат да се измъкват от правосъдието с по-малко от 12 години затвор за добро поведение зад решетките.

Вече няма да има задължително намаляване на присъдите на непълнолетните лица, ако са извършили тежко престъпление срещу личността - убийство, изнасилване или блудство. В момента законът повелява да получават най-много 12 години.

Решението дали да има редукция на наказанието или не ще е на съда. Ако се стигне до намаляване на присъдата, то горната граница се вдига на 20 г. затвор. Това предвиждат поправките в Наказателния кодекс, внесени в парламента от депутатите на ГЕРБ. Така те спазиха ангажимента си към близките на жертвите на тежки престъпления.

Изпълняваме ангажимента си, поет пред премиера и бащата на убитата в Галиче Андреа, каза депутатът Маноил Манев. Така слагаме край на гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни, навършили 16 г., които са извършили тежки или умишлени престъпления против личността, обясни той. Манев припомни, че дори сега непълнолетен да получи максималните в момента 12 г.,  може да излезе на 4-ата година за добро поведение. Затова се дава възможност на съда да разглежда всеки случай поотделно и да реши дали да приложи или не редукцията. Целта в крайна сметка е извършителят на престъплението да бъде превъзпитан и социализиран, допълни той.

ГЕРБ предлагат още вдигане на годините наказание и за  непълнолетен, който е извършил престъпление, за което на възрастен биха дали над 10 г. Така тийнейджърите ще получават от 5 до 10 години решетки. В момента наказанието е от 2 до 8 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай