28.06 ще е Видовден за Прокопиев, Дянков и Трайков

Държавното обвинение настоя тримата да бъдат осъдени на затвор от 6 години

28.06 ще е Видовден за Прокопиев, Дянков и Трайков | StandartNews.com

В неделя, 28 юни, в 14 часа Специализираният наказателен съд ще прочете присъдата подсъдимия за аферата EVN олигарх Иво Прокопиев и останалите петима, сред които и двамата му "министри" на повикване" Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Това решиха магистратите след продължили над 10 часа пледоарии в съдебната зала до късно снощи, предаде "Монитор".

Както вече стана ясно държавното обвинение настоя Прокопиев, Дянков и Трайков да бъдат осъдени на затвор от 6 години, а докато делото се гледа на останалите инстанции, те да останат в ареста, за да не се укрият.

Тримата, които успяха да пробият Сребърния фонд с парите за пенсии на възрастните хора у нас и да ощетят хазната с десетки милиони лева, са в очакване да чуят какво наказание ще поиска за тях прокуратурата за скандалната продажба на остатъчния дял от EVN.

Вижте още: Прокуратурата поиска арест за Прокопиев

Прокопиев, Дянков и Трайков и още трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ отговарят пред Темида за продажбата на 33 процента от акциите на EVN, нанесла щета на бюджета в размер на 28 000 000 лева. В многочасовата си пледоария прокуратурата изложи доказателствата за вината на подсъдимите. Проследяването на историята започна от 11 март 2003 г., когато МС е приел стратегия за приватизацията на електроразпределителните дружества. На 29 октомври 2004 г. бил сключен договор с EVN-Австрия за продажба на 67 процента от държавните акции в ЕРП-та за 271 млн. лв.

"Обвиняваме ги в злоупотреба с доверие. Те са занижили първоначалната минимална цена, на която са пуснали акциите на пазара, защото са използвали формули, които са некоректни и са неработещи за нуждите на приватизацията и съобразно българския пазар. Обвиняваме ги за над 7 млн. лв., а Трайчо Трайков обвиняваме за около 31 млн.", заяви прокурор Емил Петров пред медиите.

На въпрос защо Агенцията по приватизацията не се изправя пред съда за щетите, нанесени на българската хазна от обвиняемите, той отговори, че причината е, че Дянков и Трайков са превърнали агенцията в пощенска кутия. "Обяснили са на Караниколов, че инвестиционния посредник върши всичко и че той си носи цялата отговорност. Това е направено, защото никой не иска да има скандали около съответния министър. Затова в агенцията никой не е приемал оценката, никой не я е проверявал. Агенцията би била отговорна, ако е провела процедурата лично. Г-н Дянков е настоявал да се въведат критерии за инвестиционен посредник, по които критерии първенец се "Булброкърс", коментираха от държавното обвинение и допълниха, че Караниколов е отказал да избере "Булброкърс", защото така се опорочава процедурата. По думите им компанията е можела да вземе и трите конкурса, но това нямало как да бъде допуснато.

Пред съда прокуратурата разкритикува остро опитите на защитниците на обвиняемите да омаловажат престъпленията, за които се твърди, че са извършили. Адвокатите си служеха с шеги и подмятания, за да изкарат подзащитните си "чисти". Те също така заявиха, че държавното обвинение не е сметнало щетата от 7 млн. лв. правилно, което бе оборено от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай