Мрежа от прокурори гледа екопрестъпленията

Мрежа от прокурори гледа екопрестъпленията | StandartNews.com

Екологичните престъпления да се гледат от мрежа от прокурори. За това ще настоява асоциацията на прокурорите  пред обвинител номер едно Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

"Един от резултатите на проекта е да създадем мрежа от прокурори, които са специализирани в тази материя. Прокурори, които са специално обучени как да организират разследванията по такива дела, как да повдигат правилно обвинения за такива престъпления, когато са налице предпоставките за това и как успешно да ги защитават в съда". Това обясни Виктор Тарчев от Софийската районна прокуратура, който е и ръководител на проекта "Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете".

Тарчев посочи, че тези прокурори ще работят и по други дела, както и че тази мрежа от прокурори би могла да помага на колегите си, които имат такива дела и поискат помощ от тях. 60 прокурори от цяла България са подбирани на случаен принцип без значение дали са членове на Асоциацията.

"Една от целите на проекта е да създадем мрежа от прокурори, които да се познават добре и които да работят на територията на цяла България, така че от една страна да си помагат взаимно, а от друга страна да помагат на колегите си по места", заяви той. Тарчев обясни, че тази мрежа реално са прокурорите, които са обучени по проекта, УС на Асоциацията ще ги включи в проекта.

Една част от престъпленията срещу околната среда има изработена сравнително добра прокурорска и следствена практика. Такива са например престъпленията във връзка с незаконната сеч на горския фонд. Има и такива, които са по-слабо засегнати – контрабанда на защитени видове и отровни вещества например.

Броят на нарушенията спрямо околната среда нараства не само в България, но и в международен план, каза в приветствието си в началото на конференцията министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи, че Наказателният кодекс съдържа разпоредби непосредствено фокусирани върху защитата на околната среда от т. нар. екологични престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай