Събота,

Машева: Изборът на Гешев не е предрешен

131
Машева: Изборът на Гешев не е предрешен
A
A
A

Изборът на Иван Гешев не е предрешен, тъй като изборът протече абсолютно законосъобразно, съобразно процедурата, която е разписана в Закона за съдебната власт, в конституцията, бяха запазени абсолютно всички етапи, каза в студиото на БНТ1 Даниела Машева, член на ВСС.

Предложението беше направено от всичките 11 членове на прокурорската колегия за г-н Гешев, продължи Машева.

Даниела Машева, член на ВСС: Беше направено едно много продължително обсъждане на тази кандидатура, тя беше публично оповестена с абсолютно всички документи като концепция, като кадрова справка, докладите относно професионалните му качества, относно нравствените му качества и беше една много продължителна процедура, разположена във времето, която приключи към настоящия етап с този успешен избор.

По думите й за пръв път се гласува за магистрат, който е от прокурорските среди. Колкото до възникналата ситуация с протести, които са против направения избор тя смята, че реакцията срещу него е достигнала недопустими рамери и заподозря политически страхове. Машева коментира и хипотезата президентът да не подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Даниела Машева, член на ВСС: Аз смятам, че дори президентът да върне нашето решение, ние отново ще обсъдим възможността дали да внесем за гласуване същата кандидатура и при гласуване, както знаете отново, при повторно внасяне на нашето решение до президента, той тогава тогава задължен да издаде указ и да назначи избрания главен прокурор.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com