Магдалинчев: Протестите срещу Гешев бяха от страх

Някои решиха, че могат да им бъдат засегнати финансовите интереси, заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев

Магдалинчев: Протестите срещу Гешев бяха от страх | StandartNews.com

Някои решиха, че могат да им бъдат засегнати финансовите интереси, заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев

Уважавам правото на протест на всеки гражданин, но си задавам въпроса защо бяха протестите срещу Иван Гешев още преди той да бъде избран. Хората го познаваха като заместник-обвинител № 1 от по-малко от половин година. Причината е, че някои се страхуват от засягане на интересите им, заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев в ефира на „Дарик Радио“.

„Връщам се към събитията септември 2018 г., когато той беше шеф на Специализираната прокуратура. Спомняте ли си тогава някои неща, които се случиха, разследванията срешу „Винпром Карнобат“, Ветко Арабаджиев, Николай Банев, а преди това и Прокопиев? Това са неща, които се случиха далеч преди той да бъде номиниран за главен прокурор, а протестите срещу него бяха още 2018 г. Има и друго обяснение за това – някои решиха, че могат да им бъдат засегнати финансовите интереси.“, обясни Магдалинчев.

Протестите през лятото не бяха само за защита на свободното изразяване на мнение, имаше нещо по-дълбоко в тях, допълни още той.

Относно предложението за съдебен контрол върху актовете на прокуратурата Магдалинчев коментира следното: „Такъв контрол само по отношение на определени публични фигури, би било дискриминационно. Би могло да има контрол върху отделни деяния, за които следва да се образува досъдебно производство. Няма значение кой е извършил това деяние, дали е публична личност или обикновен човек, би могло да се предяви съдебен контрол по отношение на отказите от страна на прокуратурата“. Той обясни, че подобни проверки са били извършвани през 2010-2012 година, но съдилищата тогава са били пренатоварени от големия обем работа. Трябва да се намери баланс, да се прецизират случаите, при които при наличието на отказ от страна на държавното обвинение, да се предвиди съдебен контрол върху него, каза Магдалинчев.

По неговите думи назначаването на фигура като разследващ главния прокурор е действие, лишено от смисъл, тъй като той ще трябва 7 години да чака обвинител номер едно евентуално да извърши престъпление. „Предварително се концентрираме върху факта, че главният прокурор е потенциален престъпник. Защо да не се направи адхок? Да се избира от ВСС, ако главният прокурор извърши престъпление или се съберат достатъчно данни за извършено престъпление, ВСС да избере сред прокурорите адхок, който да сформира екип и да разследва действията на обвинител №1“, каза Магдалинчев.

Той коментира и записите, за които се твърди, че са на разговори на премиера Бойко Борисов и обясни, че никъде не се посочва дали те са автентични. „Не вярвам на голяма част от това, което се дискутира по този повод. Всичко беше изключително разгласено в публичното пространство. Това беше подгряване на обществото, моделиране на обществените нагласи и настроения в посока за предсрочни избори“, допълни той.

ВСС взе много бързо екстремни мерки в момента, в който се обяви извънредното положение, заяви Магдалинчев в отговор на въпрос относно пандемичната ситуация. Трябва да има разумен баланс между правото на отделния човек и здравето на обществото като цяло, каза той, попитан дали трябва да се въведе задължително ваксиниране срещу COVID-19.

Не се знае каква ще бъде реакцията от ваксината, какъв ще бъде ефектът, има основания за колебания. Мисля, че е по-добре да се ваксинира човек, отколкото да не се, коментира представляващият Висшия съдебен съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай