Ковид диагноза отърва от съда убиеца на Милен Цветков

Върховният касационен съд отложи делото срещу Кристиан Николов за катастрофата

Ковид диагноза отърва от съда убиеца на Милен Цветков | StandartNews.com

Върховният касационен съд отложи делото срещу Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Заседанието бе преместено на 21 юни от 09:00 часа.

Причината за отлагането е, че вчера е постъпила молба от Николов, че желае да присъства на съдебното заседание, но е болен от ковид и е поставен под карантина, поради което не може да се яви днес. Прокуратурата се съгласи, че това обстоятелство се явява процесуална пречка за провеждане на процеса.

Съдът днес трябваше да разгледа протеста на прокуратурата и касационните жалби на адвокатите на подсъдимия, както и на частните обвинители срещу решението на Софийския апелативен съд от 1 декември 2022 година. С него се потвърждава присъдата на Николов от 9 години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години, постановена от Софийския градски съд.

Досега два съдебни състава не откриха достатъчно доказателства за вината на Кристиан Николов. Твърди се, че деянието не е извършено с умисъл, а по непредпазливост. Както обвинението, така и близките на Милен Цветков обаче настояват за връщане на делото.

„Подкрепяме тезата на държавното обвинение, че деянието е извършено от подсъдимия при форма на вина „евентуален мисъл“. Наличието на три вида наркотични вещества в организма на Кристиан, установени по обективен метод непосредствено след извършване на произшествието, говорят за това, че той сам се е поставил в ситуация да има представата, че е употребил три вида наркотични вещества, че шофира под тяхно въздействие и се е съгласил с престъпния резултат“, заяви пред бТВ адвокат Менко Менков.

Той е категоричен, че младежът е знаел какво върши при наличието на права отсечка и наличието на червен сигнал на светофар, не е предприел никакви мерки за спиране и е наясно с резултата от ПТП-то. Според него е безсмислено делото да се връща в СГС, защото Апелативният съд също може да измени първоинстанционната присъда като признае подсъдимия за виновен при условията на евентуален умисъл.

„Ако ВКС не приеме нашите доводи и тези на държавното обвинение, делото ще приключи, а ние няма да получим удовлетворение от това, че този вид деяние - с тежка употреба на различни наркотици и двойно превишение на скоростта в градски условия, ще даде възможност на повече хора да го правят и да не получават заслужени наказания“, поясни още адвокат Менко Менков.

Той разкри, че Кристиан не признава в съда, че е употребявал наркотични вещества, но и двата съдебни състава преди това приемат, че тази употреба е категорично доказана. Ето защо според него става дума за евентуален умисъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай