Кои са заместниците на Гешев

Професионалисти с над 20-годишен стаж застават до прокурор № 1

Кои са заместниците на Гешев | StandartNews.com

Новите членове на екипа на главният прокурор Иван Гешев ще бъдат гласувани в сряда, на първото за годината заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, което за първи път ще бъде председателствано лично от Гешев в качественото му на "обвинител №1".
Вече станаха ясни и имената на предложенените негови заместници.
Прокурор Красимира Филипова, която доскоро бе и зам.-апелативен прокурор на столицата, а в момента правоприлага във ВКП, е предложена да заеме поста на Мария Шикова, като заместник към Върховна касационна прокуратура. На мястото на Ася Петрова към Върховна административна прокуратура (ВАП) се предлага да бъде назначена прокурор Десислава Пиронeва, която в момента е в Софийската градска прокуратура (СГП). А досегашното място на Гешев като заместник към ВКП се очаква да бъде заето от члена на ВСС Пламена Цметанова.
Така, заедно с директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който е зам.-главен прокурор по разследването, и след одобрението на прокурорската колегия на ВСС, заместниците на Гешев ще станат четирима, колкото са и свободните за това места.

Ето професионалният път на новите му заместници:

Красимира Филипова е прокурор в отдел „Съдебен” на Върховна касационна прокуратура. Притежава значителен професионален опит като прокурор, преминал последователно през всички нива в структурите на Прокуратурата. Придобила е значителен административен опит като заместник районен прокурор на РП- Костинброд, заместник на административния ръководител – окръжен прокурор на ОП-София, заместник на административния ръководител – апелативен прокурор на АП София и заместник на министъра на правосъдието в период на активни организационни и законодателни промени, свързани с дейността на Прокуратурата и Висши съдебен съвет. Завършила е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и е правоспособен юрист двадесет години.

Десислава Пиронева изключително добре познава правото на Европейския съюз и международното право – успешно е преминала процедурата за подбор на кандидати за длъжността „Европейски прокурор“ на Република България и пред Комитета по подбор. Кандидатурата й е оценена високо, като от Комитета по подбора е полученото официално уведомление за решението, че е класирана на първо място. Тя е завършила Юридическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” през 2003 г. и е правоспособен юрист със 17-годишен стаж. Също има голям професионален опит, натрупан като младши прокурор в Районна прокуратура – Петрич, като прокурор в Софийска районна прокуратура, после в Софийска градска прокуратура. За отлично изпълнение на служебните си задължения и доказана висока професионална квалификация, прокурор Пиронева е награждавана и от главния прокурор.

Пламена Апостолова е с най-голям пофесионален опит от трите кандидатури - има 26-годишен стаж, натрупан от следовател в бившата Столична следствена служба, понастоящем СГП, през следовател в Национална следствена служба до завеждащ отдел в Национална следствена служба. Член е на Висшия съдебен състав от октомври 2017-та година. Също е поощрявана на няколто пъти от главния прокурор за отлично изпълнение на служебните си задължения. Завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и е правоспособен юрист от ноември 1994 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай