Четвъртък,

Кога ще стане ясна съдбата на Гешев

От: Агенция Стандарт -
2081
Кога ще стане ясна съдбата на Гешев
A
A
A

На 18 май ще стане ясно дали главният прокурор Иван Гешев ще бъде отстранен предсрочно. Това решиха днес членовете на ВСС на заседание.

С процедурни хватки в началото на април съветът реши, че ще разгледа заедно двете искания срещу Иван Гешев - едното е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а другото на нейния предшественик Янаки Стоилов. 

Преди днешното заседание главният прокурор каза пред журналисти, че зад думите им стоят политически интереси. 

„Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основания. Зад тези думи стоят политически интереси. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят гражданите. Вероятно се цели нелегитимно овладяване на Прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречените реформи”.  

„Прокуратурата е една от малкото работещи институции у нас в момента. Виждам какво се случва с останалите. Йорданова се притесни от желанието ми да дебатираме за това, което тя нарича „съдебна реформа”, поясни главният прокурор.

От своя страна Йорданова заяви, че „обжалването на решение на ВСС не е процедурна хватка".

„Твърдението на Гешев за политически интереси е меко казано странно. Това, че правосъдният министър обжалва решение на ВСС, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него", коментира правосъдният министър, цитира Нова.

„Надявам се, че след приемане за допустими на всички основания, ще пристъпим към събиране на доказателства. В тази фаза имам няколко доказателствени искания. Мисля, че до края на май ще бъдат разгледани и двете предложения, след като доказателствата бъдат събрани. Не съм спирала да бъда в открит дебат с г-н Гешев", посочи Йорданова.

Тя коментира и думите на Гешев, че твърденията й са „смешни".

„Ако някой може да смее при провеждане на конституционна процедура, това е негово решение и отговорност. Съвсем очаквано е Гешев да сезира КС за закриването на Спецпрокуратурата", каза Йорданова.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com