Кирилов: Оставката отвътре ми дойде

Оставката е най-добрият залог за добросъвестна работа - всички да знаят, че правосъдният министър може да си отиде във всеки един момент, обясни правосъдният министър

Кирилов: Оставката отвътре ми дойде | StandartNews.com

Оставката е най-добрият залог за добросъвестна работа - всички да знаят, че правосъдният министър може да си отиде във всеки един момент. Това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

На въпрос как му е дошла идеята да заяви, че ще си подаде оставката, ако не падне мониторинговият доклад за България до края на мандата на тази Европейска комисия, Кирилов посочи: „Отвътре ми дойде“. 

Той припомни, че и като областен управител на София си е подал оставката, и като общински съветник от ГЕРБ - също. 

„Смятам, че това е залог за добросъвестна работа. Всички да занаят, че нямат проблем с правосъдният министър и той може да си отиде във всеки един момент - или най-късно през октомври месец“, коментира Кирилов. 

Към момента 12 задържани лица са поставени под електронно наблюдение, от 1 юли трябва да станат 250. Това каза министърът на правосъдието по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос относно изпълнението на проект "Модернизиране на пенитенциарната система в България". 

„Системата за електронно наблюдение на правонарушители е въведена в експлоатация от 24 април 2019 г. Към настоящия момент под електронно наблюдение да поставени 12 лица – 10 с наложени ограничения в свободното предвижване и двама с наложени мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес“, обясни Кирилов. Той посочи, че през първата година от експлоатацията на системата за електронно наблюдение се полагат усилия да се достигне оптималният брой от правонарушители, поставени под електронно наблюдение. 

Правосъдният министър обясни, че електронното наблюдение е в тестов период. 

„Смятам, че от 1 юли ще можем ефективно на 250 лица да се приложи този способ на наблюдение“, каза още Кирилов. 

„С моя заповед е разработена и одобрена стратегия за развитието на пенитенциарната система в България за периода до 2025 г.“, заяви Кирилов. 

Той уточни, че в изготвянето на стратегията са взети предвид вътрешни и международни актове и стандарти в областта на налагането на наказания.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай