Кирилов иска отстраняване на Миталов

Съдията пуснал обвиняемия за шпионаж Малинов в Русия без становище на прокурор и съд, направил частно дело

Кирилов иска отстраняване на Миталов | StandartNews.com
  • Съдията пуснал обвиняемия за шпионаж Малинов в Русия без становище на прокурор и съд, направил частно дело

Наказаният от САЩ за корупция съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд да бъде освободен от длъжност, предложи министърът на правосъдието Данаил Кирилов на ВСС. Това съобщи пресцентърът на Министерство на ведомството.

Миталов е с наложена забрана на стъпва в Щатите заради сериозна корупция. Мярката бе съобщена със специално изявление на държавния секретар на САЩ Майкъл Р. Помпео. Черен печат за влизате в Щатите имат още съпругата и дъщерята на Миталов.

Миталов е накърнил престижа на съдебната власт с действията си, гласи позицията на Кирилов.
„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на България, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава”, се казва в изявлението на правосъдния министър.

Миталов е съдията, пуснал обвинения в шпионство шеф на "Русофили" Николай Малинов да пътува за Русия за среща с Владимир Путин, на която получи орден от руския президент. Срещу него имаше сигнал от главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска проверка на делото.

Миталов не е поискал становището на прокурора, за да пусне Малинов, става ясно от изявлението на правосъдния министър. Той е направил еднократното разрешение за напускане на страна без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Съдията е образувал  частно наказателно дело, без да има процесуална компетентност за това и е „иззел“ компетентността на водещия досъдебното производство орган.

"Поначало тези допуснати от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на правораздавателната функция не са предмет на инстанционен контрол. В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност, тъй като не се обхващат от защитата на независимостта на съдията да прилага закона. Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност", смята още Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай