Хр. Иванов готви нов театър пред Съдебната палата

Сценката ще съвпадне с гласуването на кандидатурата на Евгени Иванов за член на ВСС

Хр. Иванов готви нов театър пред Съдебната палата | StandartNews.com

Нов политически пърформанс се подготвя за събота пред Съдебната палата в София, където ще се проведе гласуването и евентуалният избор на прокурор Евгени Иванов за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Организаторите на събитието са обвързаното с банкера беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ, както и политическите партии свързани с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев - "Да, България" и ДСБ, част от обединението „Демократична България“, пише Правен свят.

Стартът на мероприятието съвсем логично е обявен за ранните часове на деня, именно когато се излъчват и сутрешните блокове в телевизионните студиа, а целта му е да се дискредитира името на кандидата в процедурата, като отново се повтаря прокараната от президента Румен Радев мантра за „мафията в прокуратурата“, както и да се саботира изборът му като член на кадровия орган.

Демонстрацията, подготвяна от членовете на „Демократична България“, които вече от няколко месеца водят яростна предизборна кампания на гърба на прокуратурата, с любезното съдействие на БОЕЦ, обаче не представлява нищо повече от пряка намеса в независимостта на съдебната власт, която именно по закон е призвана да избира самостоятелно представителите си във ВСС.

Нещо повече – опитите за политизиране и поредната акция за дискредитиране на държавното обвинение, както и представителите му в кадровия орган, може би неслучайно идват в навечерието на доклада за върховенството на закона на ЕК, като се прави поредният целенасочен опит да се покаже пред членовете на общността, че в България средата е нестабилна, а съдебната система – порочна.

Предварително подготвената режисура на събитието, което цели единствено натрупването на определени политически дивиденти, се доказва и от факта, че нито представители и поддръжници на „Демократична България“, нито привържениците на сдружение БОЕЦ са депозирали мнения, становища или въпроси към прокурор Евгени Иванов в законоустановения срок. Припомняме, че до края на периода, в който имаше възможност това да се случи, в администрацията на ВСС не бяха постъпили никакви въпроси към кандидата за нов член на кадровия орган.

Малко след обявяването на политическата акция в събота, в атаката срещу избора на Евгени Иванов за член на ВСС се включи и адвокатското НПО "Български адвокати за правата на човека" (БАПЧ). От организацията дословно преповториха призива на съдията и член на ръководството на Съюза на съдиите в България (ССБ) Емил Дечев от миналата седмица, като се обърнаха към прокурорите с настояване да бойкотират предстоящия в събота вот, да не участват в гласуването или да гласуват "против" кандидатурата на Иванов. В случая, действията на БАПЧ се явяват също толкова цинични, колкото и тези на съдия Дечев, поради отявления опит за манипулация и намеса в личната оценка на прокуроското съсловие, най-малкото поради вече споменатия факт, че от организацията не са изпратили становища, мнения или въпроси относно номинацията, нито са показали, че имат обективни забележки относно професионалните или личностни качествата на кандидата в срока посочен в закона за това. В тази връка, действията им, които аналогично следват развиващата се вече близо два месеца кампания по дискредитиране на авторитета на прокуратурата като институция, изглеждат по-скоро като политическа поръчка, отколкото като оценка на професионална общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай