Петък,

Хирурзи на съд за фатална немарливост

От: Стандарт -
326
Хирурзи на съд за фатална немарливост
A
A
A

Двама хирурзи от МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев са изправени на подсъдимата скамейка за немарливо упражняване на медицинската професия, довело до смъртта на 16-годишна пациентка, съобщиха от държавното обвинение.

Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу д-р Петър Шопов, началник "Отделение по ортопедия и травматология", и д-р Иван Канелов, специалист по хирургия, ординатор в "Хирургично отделение".

На 29.06.2013 г. 16-годишната М.Т. претърпяла травма - карайки велосипед, паднала и се наранила в областта на дясното бедро и пубиса. На следващата сутрин момичето, придружавано от майка си, посетило Филиала за спешна медицинска помощ в Гоце Делчев. След поставена предварителна диагноза дежурният лекар изпратил пациентката за консултация със специалист.

В МБАЛ "Иван Скендеров" ученичката била прегледана от д-р Шопов и приета в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден (неделя) по отношение на пациентката не били извършени никакви лечебни дейности. След изследвания и консултации със специалисти, на 2 юли 2013 г. лекарският екип в състав д-р Шопов (оператор) и д-р Канелов (асистент) оперирал девойката под местна анестезия.

Майката на момичето, която стояла неотлъчно с нея, била силно обезпокоена от състоянието на дъщеря си. С всеки изминал ден то се влошавало, момичето вдигало температура, оплаквало се от силни болки, краката му променяли цвета си, но ортопедът я уверил, че всичко е наред. На 5 юли 2013 г. на момичето по спешност била извършена оперативна интервенция, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМБАЛСМ "Пирогов" за по-нататъшно лечение. Един час по-късно детето било изписано от болницата в Гоце Делчев, без да е отразено състоянието му, с влошени показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

При постъпването в столичната болница ученичката била в крайно тежко общо състояние. След проведено лечение детето било изписано на 9 август при подобрена параклиника. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се придвижвало с две патерици. Поставената от лекарите окончателна диагноза била "Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна недостатъчност. Дълбок некротичен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема".

На 23 август 2013 г. ученичката отново била приета и лекувана в УМБАЛСМ "Пирогов". Шест дни по-късно, на 29.08.2013 г., детето било намерено от майката в безсъзнание. Лекарите предприели реанимационни действия, но бил регистриран летален изход.

В хода на досъдебното производство са били назначени и извършени няколко експертни изследвания, които установяват, че смъртта на пациентката е настъпила в резултат от "хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до внезапен срив на сърдечно-съдовата система". Забавяне на антибиотичното лечение и неизвършване на изследвания при обработка на раната са констатираният съществен пропуск, който е пряка причина за настъпилите усложнения и смъртен изход при момичето.

Петър Шопов и Иван Канелов са обвинени за причиняване на смъртта й поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - упражняване на медицинската професия. Лекарите не осъществили адекватно диагностициране и лечение на пациентката. Д-р Шопов не изпълнил в пълен обем изискванията за изследване на болната. Наред с това не осигурил консултация със специалист уролог при постъпване на момичето в болницата за търсене на травматични увреждания на тазовото дъно във връзка със съобщените данни за неконтролируемо изпускане на урина.

Още в деня на хоспитализацията не започнал широкоспектърна емпирична антибиотична терапия с цел превенция на възпаление на травмираните меки тъкани в областта на таза. Не назначил извършване на микробиологично изследване на раневи секрет с цел търсене на причинител на възпалението и евентуална корекция на лечението по антибиограма, покриващо и анаеробни микроорганизми. Д-р Канелов пък не съобразил действията си с обективното състояние на пациентката, като предприел зашиване на раната. То следвало да се отложи, тъй като затварянето на раната е предпоставка за развитие на анаеробна инфекция. Освен това не взел необходим материал от раната преди зашиването и при ревизията й, във връзка с идентифициране на причинителя на инфекцията и назначаване и провеждане на антибиотична терапия.

В хода на досъдебното производство били констатирани неистински документи в пациентското досие на починалото момиче, поради което с постановление на прокуратурата в Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по компетентност на Районната прокуратура в Гоце Делчев.

Предстои съдът да насрочи дата за началото на процеса.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички