Хирурзи на съд за фатална немарливост

В хода на досъдебното производство били констатирани неистински документи в пациентското досие на починалото 16-годишно момиче

Хирурзи на съд за фатална немарливост | StandartNews.com

Двама хирурзи от МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев са изправени на подсъдимата скамейка за немарливо упражняване на медицинската професия, довело до смъртта на 16-годишна пациентка, съобщиха от държавното обвинение.

Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу д-р Петър Шопов, началник "Отделение по ортопедия и травматология", и д-р Иван Канелов, специалист по хирургия, ординатор в "Хирургично отделение".

На 29.06.2013 г. 16-годишната М.Т. претърпяла травма - карайки велосипед, паднала и се наранила в областта на дясното бедро и пубиса. На следващата сутрин момичето, придружавано от майка си, посетило Филиала за спешна медицинска помощ в Гоце Делчев. След поставена предварителна диагноза дежурният лекар изпратил пациентката за консултация със специалист.

В МБАЛ "Иван Скендеров" ученичката била прегледана от д-р Шопов и приета в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден (неделя) по отношение на пациентката не били извършени никакви лечебни дейности. След изследвания и консултации със специалисти, на 2 юли 2013 г. лекарският екип в състав д-р Шопов (оператор) и д-р Канелов (асистент) оперирал девойката под местна анестезия.

Майката на момичето, която стояла неотлъчно с нея, била силно обезпокоена от състоянието на дъщеря си. С всеки изминал ден то се влошавало, момичето вдигало температура, оплаквало се от силни болки, краката му променяли цвета си, но ортопедът я уверил, че всичко е наред. На 5 юли 2013 г. на момичето по спешност била извършена оперативна интервенция, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМБАЛСМ "Пирогов" за по-нататъшно лечение. Един час по-късно детето било изписано от болницата в Гоце Делчев, без да е отразено състоянието му, с влошени показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

При постъпването в столичната болница ученичката била в крайно тежко общо състояние. След проведено лечение детето било изписано на 9 август при подобрена параклиника. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се придвижвало с две патерици. Поставената от лекарите окончателна диагноза била "Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна недостатъчност. Дълбок некротичен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема".

На 23 август 2013 г. ученичката отново била приета и лекувана в УМБАЛСМ "Пирогов". Шест дни по-късно, на 29.08.2013 г., детето било намерено от майката в безсъзнание. Лекарите предприели реанимационни действия, но бил регистриран летален изход.

В хода на досъдебното производство са били назначени и извършени няколко експертни изследвания, които установяват, че смъртта на пациентката е настъпила в резултат от "хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до внезапен срив на сърдечно-съдовата система". Забавяне на антибиотичното лечение и неизвършване на изследвания при обработка на раната са констатираният съществен пропуск, който е пряка причина за настъпилите усложнения и смъртен изход при момичето.

Петър Шопов и Иван Канелов са обвинени за причиняване на смъртта й поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - упражняване на медицинската професия. Лекарите не осъществили адекватно диагностициране и лечение на пациентката. Д-р Шопов не изпълнил в пълен обем изискванията за изследване на болната. Наред с това не осигурил консултация със специалист уролог при постъпване на момичето в болницата за търсене на травматични увреждания на тазовото дъно във връзка със съобщените данни за неконтролируемо изпускане на урина.

Още в деня на хоспитализацията не започнал широкоспектърна емпирична антибиотична терапия с цел превенция на възпаление на травмираните меки тъкани в областта на таза. Не назначил извършване на микробиологично изследване на раневи секрет с цел търсене на причинител на възпалението и евентуална корекция на лечението по антибиограма, покриващо и анаеробни микроорганизми. Д-р Канелов пък не съобразил действията си с обективното състояние на пациентката, като предприел зашиване на раната. То следвало да се отложи, тъй като затварянето на раната е предпоставка за развитие на анаеробна инфекция. Освен това не взел необходим материал от раната преди зашиването и при ревизията й, във връзка с идентифициране на причинителя на инфекцията и назначаване и провеждане на антибиотична терапия.

В хода на досъдебното производство били констатирани неистински документи в пациентското досие на починалото момиче, поради което с постановление на прокуратурата в Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по компетентност на Районната прокуратура в Гоце Делчев.

Предстои съдът да насрочи дата за началото на процеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай