Какво предвижда Зарков за главния прокурор

Антикорупционната комисия ще разследва най-висшите държавници, заяви министърът

Какво предвижда Зарков за главния прокурор | StandartNews.com

Антикорупционната комисия ще разследва най-висшите държавници за корупционни престъпления и ще прави само това, заяви в предаването „Лице в лице“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Много често в България изпадаме в порочния кръг да се огледаме в едната личност или в председателя. Това се случи с много такива органи. Затова и сме предложили друг модел, а именно – пет човека ще ръководят тази комисия и всеки един от тях ще е председател за 1 година. Ще започне със жребий, така че да изчистим този въпрос веднъж завинаги и да се съсредоточим върху това какво ще прави комисията“, обясни Крум Зарков.

Основният въпрос, задаван и от българи, и от чужденци, е защо няма осъдени по високите етажи за корупция, допълни Зарков.

„Често прокуратурата отговоря – ние бихме искали да осъдим, но няма добри разследвания. Ето сега, с този орган ще има добри разследвания. А прокуратурата също трябва да намери решение, с друга реформа, която касае един друг законопроект, който скоро беше съгласуван и с Венецианската комисия, работим по него“, заяви Крум Зарков.

Той предвижда механизъм за разследване на самия главен прокурор, но законопроектът има много по-широк обхват на действие, допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай