Четвъртък,

Как Гешев станал преторианец. Говори Т. Йорданов

От: Редактор -
356
Как Гешев станал преторианец. Говори Т. Йорданов
A
A
A

Г-н Гешев, вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото за защита във ваша лична преторианска гвардия, нахлувайки в президенството. Оценката беше дадена миналата година, когато шест месеца хората протестираха по площадите, искайки оставката ви точно заради това действие.

Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на изслушване на главния прокурор в правната комисия за съдбата на Бюрото за защита.

"Направете така, че България да е първата държава в ЕС, в която не се охранява главният прокурор.

Никой не ме е карал насила да ставам главен прокурор, дали ще ме охраняват - добре, това ваше решение, надявам се решението да не е по национални причини. Не ме е страх. Надявам се, че ще бъде взето рационално решение на базата на рационални доводи", заяви Иван Гешев.

Тошко Йорданов добави, че законът се прилага избирателно. "Няма разследване за кюлчета и за Мата Хари. Вие си затваряте очите за едно, а си ги отваряте за друго", каза народният представител.

Гешев отговори, че не главният прокурор разследва в България и той няма контрол върху конкретни магистрати.

Главният прокурор призна, че може би е негова грешката, че служители от Бюрото по защита към главния прокурор са били използвани да подпомагат действията по разследването при акцията на прокуратурата в сградата на Президентството. Той добави, че прокуратурата е трябвало още тогава да обясни своите действия пред медиите.

Гешев обясни още, че позволение за участие на служители от Бюрото в действия по разследването се дават след мотивирано искане, направено по различни причини. И добави, че логистично МВР не може да претърсва едновременно десетки адреси, затова понякога се налага използването на служители от Бюрото.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията