Неделя,

Извънредно от Демерджиев! Драма в "Гранична полиция"

От: Агенция Стандарт, сн. БНТ -
2607
Извънредно от Демерджиев! Драма в "Гранична полиция"
A
A
A

Служител на „Гранична полиция“ е задържан с подкуп от 2000 лева, съобщи МВР. Служителят е поискал подкуп от фирма-доставчик на технически средства за охрана на границата.

Акцията, в която са участвали екипи на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и която е под ръководството на Софийската градска прокуратура, е планирана по сигнал. 

От МВР информират още, че служителят е от администрацията на „Гранична полиция“ и по случая вече има образувано досъдебно производство.

Мъжът е задържан малко след като е излязъл от работното си място, близо до бул. „Мария Луиза“. 

"Потърсихме и получихме съдействие от страна на прокуратурата за случая. Служителят е на висока позиция. Заместник-директор, отговарящ за собствеността и снабдяването на служителите с всичко необходимо, както и за поддържане на базите. Това е служител на Главна дирекция "Гранична полиция". Поводът е обществена поръчка, свързана с охраната на границата", заяви в "Още от деня" вътрешният министър Иван Демерджиев.

По думите му няма връзка с инцидента, при който загина граничен полицай. Проблемите в "Гранична полиция" са натрупвани през последните 10 години, допълни Иван Демерджиев.

Според вътрешния министър вместо да се повиши щатът на "Гранична полиция" той е намален с 1300 бройки за тези 10 години, което е ставало поетапно.

"Служители са командировани на границата при изключително тежки условия, не познават добре районите, в които са командировани. Предлагаме щатни бройки 1260, като целта е да отпадне изцяло извънредният труд и командироването на служители и "Гранична полиция" да поеме изцяло отговорността за защита на границата", добави Иван Демерджиев.

Той поясни, че във всеки един автомобил има бронежилетка и прибори за нощно виждане, като част от тези прибори са остарели. Стартирана е процедура за закупуване на нови, заяви Иван Демерджиев.

"Получихме помощ от Европейската комисия за допълнително техническо обезпечаване на камери, сензори, допълнително гориво. Ще бъдат готови първите функционални облекла на тези служители", каза вътрешният министър.

По думите му няма смислени аргументи за неговата оставка, поискана от ГЕРБ-СДС. "Аз не мога да поема отговорност за проблемите, залегнали и оставени в системата повече от 10, затова, че не съм успял да ги реша за 2 месеца", коментира Иван Демерджиев.

Относно смъртта на граничния полицай вътрешният министър подчерта, че се работи по няколко версии. "Преди да сме 100 процента сигурни в една от тях, не бих оповестявал допълнителни данни", заяви Иван Демерджиев и не отрече възможността гранични полицаи да се участвали в трафиканските канали.

"Ако имах твърди доказателства, тези гранични полицаи щяха до момента да са последвали съдбата на колегата си, който днес беше задържан. Там, където нямам твърди доказателства, но имам някакви данни, преминах към ротация на служители, водят се и към момента разследвания на Дирекция "Вътрешна сигурност". Това няма да е последният задържан граничен полицай. Няма данни за масово участие на полицаи във вътрешността на страната в трафика на мигранти", уточни вътрешният министър.

Шофьор на луксозна кола с мигранти е задържан край София, потвърди още Демерджиев.

"Колата е преминала през АМ "Тракия", като на места е развивала скорост от 300 километра в час. За да избегнат инцидент служителите на МВР са направили всичко възможно да проследят, обезопасят и изолират автомобила. Колата в крайна сметка е самокатастрофирала близо до София, но с много по-ниска скорост, без пострадали", заяви Демерджиев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com