Иван Гешев проговори за руските дипломати агенти

Иван Гешев произнесе слово на старта на общото събрание на прокурорите

Иван Гешев проговори за руските дипломати агенти | StandartNews.com

Съдебната власт и прокуратурата нямат никакво отношение към казуса със 70-те служители в руското посолство в София, заяви главният прокурор Иван Гешев, коментирайки обявените за персона нон грата персонал и дипломати.

Според Конституцията у нас има разделение на властите, каза Гешев и отказа повече коментари по темата.

Иван Гешев произнесе слово на старта на общото събрание на прокурорите. Магистратите избират свои представители за новия мандат на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Забравяме цената, която всеки прокурор плаща, каза при откриването главният прокурор. По думите му често това е омраза и самота. Професията на прокурора е призвание, а ние, българските магистрати, се борим за справедливост за обществото, каза Гешев.

Във времена на разпад на държавността ние сме последната преграда пред беззаконието. Докато политическата конюнктура се променя, магистратите остават да работят срещу беззаконието и тоталитаризма и за справедливостта, каза Гешев.

"Нашето оръжие е законът и нашата независимост. Това е нещо, с което повечето професии на разполагат", каза още главният прокурор.

Общото събрание на прокурорите изслушва осемте кандидати за членове на ВСС от квотата на магистратите. Това е последното изслушване, след като следователите и съдиите излъчиха своите представители.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Прокурорите правят най-важния си избор за ВСС

Осем кандидати се борят за четирите места. Сред претендентите са председателят на Асоциацията на прокурорите и един от заместниците на главния прокурор Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай