Вторник,

Иван Гешев: 94% спад на телефонните измами

От: стандарт -
Иван Гешев: 94% спад на телефонните измами
A
A
A

Спадът на регистрираните случаи на телефонни измами, в сравнение с данните от 2017 г., е 94%. В сравнение с 2019 г. понижението на този вид престъпление е 90,7%. Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев по време на съвещание на МВР и ВКП във връзка с резултатите от съвместната им борба с битовата престъпност.  На срещата присъстваше и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, както и заместниците на главния прокурор Красимира Филипова, Десислава Пиронова, Даниела Машева и говорителят Сийка Милева.

"Само преди три години, ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами ще може да бъде решен в приемливи граници, щеше да му се отговори, че това е невъзможно. А сега това е факт", заяви Гешев. Добрите резултати се дължат на отличното взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво, обясни главният прокурор. Той благодари на служителите на МВР не само за постигнатото, но и за жертвите, които те направиха във връзка с извънредното положение поради COVID-19.

Обвинител №1 отбеляза и положителни резултати при борбата с кражбите. Преди повече от 10-15 години у нас са се извършвали между 25-30 кражби на МПС дневно. Днес има дни с 3 или без нито една кражба на автомобил, посочи той. Спадът за първите 5 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период миналата година е 12%. Общо спадът за всички видове кражби е над 21%, а при грабежите около 20%. 

Над 550 пък са образуваните досъдебни от началото на годината за битова престъпност. Над 35 лица са привлечени към наказателна отговорност, а внесените обвинителни актове са стотици, разкри още Гешев. "Факт е, че след няколко единични случаи на битова престъпност, след намесата на МВР и прокуратурата в някои населени места, с месеци там няма извършено престъпление".

Предишни години сме се радвали на спад на престъпността с 2-3%, а сега спадът навсякъде е с 10-15-20%, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. "Със специализираните акции по малките населени места основната цел, която трябва да постигнем, е у гражданите да има чувство на сигурност. Трябва да се постараем действията ни да са такива, че да допускаме все по-малко и по-малко извършването на престъпления", подчерта той.

По негови думи страната ни е сигурна и обясни, че у нас няма място, което би категоризирал като опасно.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички