Иван Гешев: 94% спад на телефонните измами

Сравнението е спрямо 2017-та година

Иван Гешев: 94% спад на телефонните измами | StandartNews.com

Спадът на регистрираните случаи на телефонни измами, в сравнение с данните от 2017 г., е 94%. В сравнение с 2019 г. понижението на този вид престъпление е 90,7%. Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев по време на съвещание на МВР и ВКП във връзка с резултатите от съвместната им борба с битовата престъпност.  На срещата присъстваше и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, както и заместниците на главния прокурор Красимира Филипова, Десислава Пиронова, Даниела Машева и говорителят Сийка Милева.

"Само преди три години, ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами ще може да бъде решен в приемливи граници, щеше да му се отговори, че това е невъзможно. А сега това е факт", заяви Гешев. Добрите резултати се дължат на отличното взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво, обясни главният прокурор. Той благодари на служителите на МВР не само за постигнатото, но и за жертвите, които те направиха във връзка с извънредното положение поради COVID-19.

Обвинител №1 отбеляза и положителни резултати при борбата с кражбите. Преди повече от 10-15 години у нас са се извършвали между 25-30 кражби на МПС дневно. Днес има дни с 3 или без нито една кражба на автомобил, посочи той. Спадът за първите 5 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период миналата година е 12%. Общо спадът за всички видове кражби е над 21%, а при грабежите около 20%. 

Над 550 пък са образуваните досъдебни от началото на годината за битова престъпност. Над 35 лица са привлечени към наказателна отговорност, а внесените обвинителни актове са стотици, разкри още Гешев. "Факт е, че след няколко единични случаи на битова престъпност, след намесата на МВР и прокуратурата в някои населени места, с месеци там няма извършено престъпление".

Предишни години сме се радвали на спад на престъпността с 2-3%, а сега спадът навсякъде е с 10-15-20%, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. "Със специализираните акции по малките населени места основната цел, която трябва да постигнем, е у гражданите да има чувство на сигурност. Трябва да се постараем действията ни да са такива, че да допускаме все по-малко и по-малко извършването на престъпления", подчерта той.

По негови думи страната ни е сигурна и обясни, че у нас няма място, което би категоризирал като опасно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай