Искат 2,5 г. затвор за Янева, присъдата - днес

Искат 2,5 г. затвор за  Янева, присъдата - днес | StandartNews.com

Днес в 13 ч Софийският градски съд ще произнесе присъдата на бившия си председател Владимира Янева. По 2,5 години ефективна присъда поиска прокуратурата за отстранената съдийка и бившия началник на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Двамата са уличени в аферата "Червеи", при която 300 дни са били прилагани СРС-та спрямо централния полицейски регистър. Според прокуратурата Костадинов, който чрез свои и с чужди пароли е прониквал в системата на централния полицейски регистър, е действал изключително комбинативно и рисково, което говори за обществената опасност на стореното от него. Също така Янева му е дала 4 пъти разрешения да се рови в регистъра, въпреки че от него не може да се установят извършители на престъпления, както изисква законът.

Разрешенията били за използване на всички способи в ЗСРС, без да са били спазени изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС, а освен това те са надвишили многократно максималните срокове за прилагане. Наказателният кодекс предвижда наказание от 1 до 5 години затвор по това обвинение, както и глоба до 5000 лева. Средният размер на наказанието е 3 години, а от държавното обвинение поискаха от съда да наложи на Янева наказание под него, както и да я осъди да плати глоба, съобразно имотното й положение. Причината е, че за Янева трябва да се вземат предвид смекчаващите вината обстоятелства и това, че до момента не е обвинявана.

В пледоарията си прокурорите Димитър Петров и Даниела Димитрова обясниха, че разработката "Червеи" е започнала след анонимен сигнал, че в информационната система на МВР се правят нерегламентирани справки и се изтриват данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай