Искат оставката на съдиите пуснали Джок Полфрийман

Калпакчиев, Иванова, Магдалинчева подрониха устоите на държавата

Искат оставката на съдиите пуснали Джок Полфрийман | StandartNews.com

Съставът на Софийския апелативен съд (САС) със своето решение да освободи предсрочно Джок Полфрийман подрони справедливостта и извърши престъпление срещу българската държавност. Това каза на пресконференция бащата на убития от австралиеца през 2007 Андрей Монов - Христо Монов, цитиран от Дарик.

Повод за това стана решението на Върховния касационен съд (ВКС) да остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС за убийството на Андрей Монов.

Полфрийман трябваше да лежи в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, но съдийски състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно през миналия октомври - с около 7 години преди крайното изтърпяване на присъдата. Аргументът на тримата съдии беше, че затворникът се е поправил и научил български език. От ръководството на затвора изказаха обратното становище, че осъденият ни най-малко не се е поправил, но и е направил нарушения през годините зад решетките.

Днес Христо Монов отново настоя за оставката на съдийския състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев. По адрес на шефа на ВКС - Лозан Панов, той отбеляза, че колкото по-бързо напусне поста си, толкова по-добре.

"С това си определение съставът - Калпакчиев, Иванова, Магдалинчева, подрони, поради своите зависимости, устоите на държавата- справедливостта, и така извърши престъпление срещу българската държавност", посочи той.

"Настоявам от първия ден за оставка на този състав. При Лозан Панов - там нещата са доста по-дълбоки. Има една група хора, които се явяват представители на т. нар. глобализъм, неолиберализъм. Лозан Панов е типичният представител на това овладяване на държавността от чужди на България интереси. Една институция подменя друга, подобни хора могат да ви отнемат собственост, да заличават политически субекти... А и този вой срещу прокуратурата, защото тя много им пречи. Само 5 мин. след акта на ВКС във Фейсбук убиецът на сина ми искаше оставката на предишния главен прокурор. Те не спират, когато им дадеш малко. Искат още и всичко е под един много благовиден предлог - защита на правата на човека. Като защитавате правата на човека, защо пускате опасни за хората?!", избухна Христо Монов.

"Лозан Панов е особен случай, разрушава подмолно именно доверието в съдебната власт. Да снимаш чалга клип с това съдържание в Съдебната палата, която е символ на справедливостта... Колкото по-рано този човек напусне този пост, толкова по-добре за всички", продължи той.

Христо Монов добави, че обмисля много начини за граждански натиск, докато съдиите от състава не бъдат отстранени. По повод на дисциплинарното производство и предстоящото решение на ВСС, той коментира:

"Надявам се час по-скоро да приключи процедурата. Случаят е ясен и знакът, който би трябвало да дадат, е да изрежат този тумор от българската съдебна система. Обмислям много начини, но това ще бъде непрекъснат граждански натиск, докато тези тримата не работят нещо друго. Щом са толкова добри юристи, работа за юристи - бол. Нека се проявяват в друга сфера на юридическата дейност, за съдии не стават“.

Той за пореден път изтъкна, че съставът на САС има зависимости от Българския хелзинкски комитет.

"Това са тежки зависимости, защото този комитет, макар да се нарича Български хелзинкски комитет - не е български. Той насажда чужди традиции, бит и духовност, а защитата на човешките права се свежда до това да защитаваме правата на хора, които са извършили тежки престъпления, както в случая на убиеца на сина им. Този състав на САС приема характеристиката, приета от БХК, а не тази от официалните български власти - тези в затвора, които са следили поведението на Полфрийман", обясни Монов.

По повод молбата на Плофрийман до главния прокурор за възобновяване на делото, Христо Монов каза, че няма нищо против.

"Това е тезата на новия му защитник, че той трябва да бъде оневинен. Но това искаше и главния прокурор Цацаров - да го възобновим делото. Уж новите кадри съм ги гледал поне 100 пъти. Няма нищо ново, ще има и нещо митично, както имаше уж нападнати цигани, които не се появиха никъде. Той не е сам, зад него стои финансова подкрепа. БХК е добре мотивиран да си върши тая работа. Нека да възобновим делото. Аз искам само за една нощ да се върне в затвора, така ще му се зарадват там...", добави той.

Монов коментира и действията на изпълнителната власт по случая. Той разказа как, когато Христо Иванов е бил правосъден министър, е включил в работната група за поправки в Закона за изтърпяване на наказанията член от затворническото сдружение с аргумента, че представител от там е добре да участва.

"Ако утре променяме НК в частта за педофилия, педофил ли ще вземем в работната група, защото той най-добре познава проблема", запита Монов.

"А другият акт на участие на изпълнителната власт - министър на действащо правителство да приеме убиец, който непрекъснато плюе страната ни, това вече не го разбирам", каза той по адрес на Данаил Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай