Хванаха къртица в ДАТО, наркобосове й плащали абонамент

Антоанета Първанова отговаряла за регистъра със СРС-та

Хванаха къртица в ДАТО, наркобосове й плащали абонамент | StandartNews.com

София. "Къртица" в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) снасяла на наркобосове, бизнесмени и политици кога и за какво ги подслушват. 50-годишната Антоанета Александрова Първанова бе задържана при акция на ДАНС. Тарифата й била между 500 и 3000 лева, обясниха от прокуратурата.

 

Първанова е действала с помощта на свои роднини. Главен участник в схемата е зет й Лъчезар Димитров, който се срещал с криминалния контингент, приемал и предавал парите срещу информацията, която Първанова му предоставяла.

 

Антоанета и Лъчезар са задържани с други двама души пред сградата на НОИ на бул. "Ал. Стамболийски" в понеделник следобед. Арестуваните са оказали пълно съдействие на разследващите органи. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов не пожела да каже от кои са нейните клиенти, нито колко разследвания са застрашени или провалени от действията на Първанова. "Някои хора са били на месечен абонамент, те са й давали пари в замяна на ангажимента периодично да проверява дали са подслушвани или не.

 

Това не са улични дилъри, това са лица на по-високо ниво, политици сред тях няма към момента. Щетите са неизмерими, защото е била застрашена националната сигурност", коментира Сарафов. Зам.-главният прокурор похвали шефа на новата агенция Цветан Китов, отбелязвайки, че операцията по разкриването и задържането на "къртицата" била с решаващото съдействие на ръководството на ДАТО и лично на председателя. "Тази реализация показва нови отношения между институциите", отвърна му Китов, който доскоро отговаряше за подслушването в ДАНС.

 

Антоанета Първанова е назначена на работа през 2010 г. в тогавашната служба СДОТО към МВР. При създаването на ДАТО била прехвърлена на работа в агенцията. Тя работела в специализираната дирекция, която обработвала исканията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) - проверявала дали имат необходимите атрибути, въвеждала данните в електронен регистър, отпечатвала електронен талон и така се задвижвало искането за прилагане на СРС.

 

Данни, че има неправомерно ровичкане в системата, са открити през октомври'2013, когато системата е била обновена. "ДАНС извърши цялата оперативна дейност по този случай. Ние извадихме схемата, документирахме всички действия и предоставихме информацията на прокуратурата, все още има неща за изясняване", коментира Писанчев. По думите му е много трудно "да се даде количествено измерение" на щетата, нанесена от действията на Първанова, но при всички положения тя била голяма, тъй като пряко засяга националната сигурност. "Ние можем да правим проверка на това, което е станало в ДАТО, и ДАТО могат да проверят това, което е станало в ДАНС, тази жена е имала възможност да проверява дали собственият й телефон се подслушва, ако всичко беше съсредоточено само на едно място, нямаше да можем да я хванем, обясни Писанчев.

 

Срещу Първанова е повдигнато обвинение по чл. 357, ал. 1 от НК - за разгласяване на държавна тайна в периода от 5 ноември до 27 декември 2013 г. Тепърва ще се изясняват действията й от 1 януари насам, съобщи градският прокурор на София Христо Динев. "Обвинението в момента се доказва чрез разпити. Имаме доказателства, че дадени лица са били на месечен паричен абонамент, в замяна на това да получават проверка дали телефонът се следи, съответно в каква служба се следи, и каква е информацията, която има по случая. За лицата става ясно, че са били на високо социално ниво", добави Динев. Ако вината на Първанова се докаже в съда, тя може да получи наказание до 5 г затвор.

 

Пускат я под гаранция


Антоанета Първанова е направила пълни самопризнания пред разследващите органи. Очаква се да бъде пусната на свобода с мярка за неотклонение "парична гаранция", научи "Стандарт". От прокуратурата са преценили, че няма необходимост да искат постоянното й задържане под стража. Причината е, че Първанова е с установен адрес, на 50 г., а също така е оказала пълно съдействие. Освен това няма как да повлияе върху свидетели и да извърши друго престъпление, тъй като е отстранена от длъжност. По непотвърдена информация жената е хваната в момент, в който предоставя информация на столичен бизнесмен. Двама от първоначално задържаните са били нейни клиенти, които впоследствие са привлечени в качеството им на свидетели.

 

"Снасяла" и на политици

 

Служителката на ДАТО Антоанета Първанова е давала информация на политици, срещу които се водят разследвания, научи "Стандарт". Предавала информация както за мотивите за искането за прилагане на СРС, така и кои служители работят по случая. Неофициално се говори, че политическите фигури, които са се възползвали от услугите й, са свързани с предишното управление. Първанова е назначена на работа в МВР по времето, когато министър бе Цветан Цветанов. Сред служителите върви слух, че издънилата се колежка била в близки отношения със съпругата му.

 

Има 15 г. стаж в МВР

 

"Преди много години, сигурно в началото на 90-те, Антоанета работеше като продавачка в сладкарница". Това споделиха нейни съседи в бл. 383 на жк "Света Троица". Блокът е точно срещу Централния софийски затвор. В него са настанени предимно полицаи и прокурори, установи проверка на "Стандарт". Антоанета работела от около 15 г. в МВР, едва през 2010 г. се прехвърлила при подслушвачите в СДОТО.

 

50-годишната жена се развела преди доста време, от брака си има дъщеря Елена. През 2005 г. й прехвърлила жилището си. Същата година Елена се омъжила за Лъчезар Димитров. Скоро им се родил син. През 2010 г. Лъчезар и Елена ипотекирали жилището си, а през 2012 г. зетят на Антоанета направил фирма "Фелиз 77" ЕООД за шивашки услуги, сочат електронните регистри.

 

"От вас чувам, че сестра ми е задържана", заяви вчера и братът на Първанова Пламен. Той и Антоанета не поддържали близки контакти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай