Гриша Ганчев отряза следователите за захарта

Бизнесменът се измъкна с частна кола през служебния вход

Гриша Ганчев отряза следователите за захарта | StandartNews.com

София. Собственикът на "Литекс комерс" Гриша Ганчев отказа да бъде разпитван във връзка с разследването на аферата със захарта от 2012 г. в Националната следствена служба.

Бизнесменът се появи в 12.45 ч. днес в Следствието и напусна сградата около 15 ч. Той бе допуснат да влезе в двора на сградата на бул. "Г.М. Димитров" с частния си автомобил "Волекс", който шофираше лично. На седалката до него се возеше адвокатът му Татяна Дончева. Направи впечатление, че достъпът на Ганчев бе осигурен от служителите на съдебната охрана, които моментално вдигнаха бариерата още при появата на автомобила и бизнесменът бе допуснат вътре, без да бъде проверен.

Причината за привикването му в Следствието се оказа изтичането на двугодишния давностен срок по делото за т.нар. „Захарна афера", по която бизнесменът е обвиняем от май 2012 г. Тогава при спецакцията „Захар" бе арестуван синът на Гриша Ганчев Данаил, както и няколко души от ръководството на „Литекс комерс". Няколко дни след арестите за ръководител на престъпната група за източване на ДДС бе посочен самият Ганчев. По това дело той има наложена парична гаранция, която първоначално бе половин милион лева, но после съдът я намали на 300 000 лв.

Оказа се, че днес по съвет на адвокат Дончева, бизнесменът е отказал да дава обяснения. Ганчев, който е и шеф на Надзорния съвет на "Петрол" успя да финтира очакващите го журналисти, след като бе допуснат с частния си автомобил. Гардовете му пък останаха отвън със сиво БМВ. След разпита пък му е бил осигурен кориродор през друг страничен вход, а автомобилът си е тръгнал от централния изход, научи "Стандарт" от следователи. По принцип, това е в разрез с правилата, тъй като в Следствието разпитваните лица влизат и излизат от едно и също място. От прокуратурата категорично отказаха официална информация.

Преди дни се заговори, че Ганчев е бил привикан в ДАНС във връзка с атаката на банките, но информацията не бе потвърдена. Самият бизнесмен също отрече да е викан и определи тези твърдения като абсолютна клевета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай