Голям интерес на съдиите към съдбовен избор за членове на ВСС

В 18 ч. приключи изборният ден за подмяна на състава на Висшия съдебен съвет

Голям интерес на съдиите към съдбовен избор за членове на ВСС | StandartNews.com

В 18 ч. приключи изборният ден за подмяна на състава на Висшия съдебен съвет от съдийската квота, предаде БНТ.

Днес общото събрание на съдиите избира членове на Висшия съдебен съвет. Кандидатите са 15, а квотата на съдиите е от шестима представители.

1442-ма от имащите право на глас 2197 съдии са гласували днес. Това прави 65,63% избирателна активност. С бюлетини право на глас са упражнили 146 съдии, а електронно/дистанционно са гласували 1296 съдии. В момента изборните комисии обработват резултатите, за да обявят кои от кандидатите са избрани за членове на ВСС.

Избирателната активност е над 50%, което означава, че изборът ще бъде легитимен. Ако бройката от 6 членове на ВСС не бъде попълнена, утре ще има второ гласуване, където вотът ще бъде валиден, ако са гласували повече от 33% от съдиите. Изборът ще бъде по вишегласие - от най-много получилия гласове до най-малко получилия.

Скоро парламентът също трябва да попълни своята квота във ВСС - и то с квалифицирано мнозинство от 160 депутати. Дали Народното събрание ще заседава или не, ще разберем през следващите седмици, но вероятността то да излъчи свои представители преди октомври, когато трябва да започне работа новият ВСС, е много малка, защото дори процедурата още не е започнала.

В момента се води дело в Конституционния съд във връзка с вече изтеклия мандат на инспектората на ВСС, който вече две години не е подменян. От решението на това дело можем да изпаднем в два казуса:

  • Ако бъде решено, че мандатът на инспектората се прекратява, това ще важи и за самия ВСС - тоест от октомври той ще трябва да работи в изключително съкратен състав - професионалната кота и тримата по право. Това прави 14 от 25 души
  • Другият вариант е настоящият ВСС да продължи да работи, докато се сформира изцяло новия състав от професионалната и политическата квота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай