Главният прокурор: Наказателният кодекс показва немалко дефицити

Главният прокурор: Наказателният кодекс показва немалко дефицити | StandartNews.com

Промените в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана трябва да бъдат правени с мисъл напред, а не за всеки случай на парче. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти за случая с лекаря, обвинен за убийството на крадец в Пловдив и идеята за промяна на НК.

„Добре е да се помисли трябва ли да се променя чл. 12 за неизбежната отбрана. Наказателният кодекс показва немалко дефицити или би предизвикал огромни затруднения в една следваща норма – чл. 12а - задържането на престъпник. Това, което се нарича граждански акт. Много ми се иска да вярвам, че искането за промени в Наказателния кодекс ще бъдат извършени след внимателно обмисляне на положенията в наказателното право, на решенията на Конституционния съд в областта на неизбежната отбрана. Спомняме си преди години част от така приети много бързо норми бяха обявени за противоконституционни. Иска ми се да вярвам, че тези призиви за промени в Наказателния кодекс са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура или поредното гонене на случая или са предизвикани от елементи на популизъм", каза Цацаров и отчете, че напоследък по темата са се изказали много хора.

"Изказаха се колеги юристи. Изказаха се много политици, които общо взето без да имат каквато и да е информация за събитията, при цялото ми уважение към тях, спекулираха със справедливия гняв на много хора. Това дали трябва да се променя чл. 12, оставям на вниманието на хората в тази сграда", посочи главният прокурор и визира сградата на Народното събрание. По думите му работата на прокуратурата и съда, е да прилага закони.

Главният прокурор заяви, че му е било странно съчетаването на искания за промени в чл. 12, комбинирани с предишни искания за тотално либерализиране на носене на огнестрелно оръжие и с призива на една политическа партия, елемент от управляващата коалиция, според която свободният човек, е въоръженият. Главният прокурор не назова политическата сила, за която говори и благодари на прокуратурата в Пловдив за работата по случая с лекаря, обвинен в убийството на крадец. По думите му гневът на хората е използван от някои политици съвсем тенденциозно. Цацаров обърна внимание, че е имало искане за срещи с наблюдаващ прокурор, водени от народен представител от управляващата коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай