Главният прокурор произнесе присъдата си за Луковмарш

Главният прокурор изрази съжаление, че на събитието не присъстват водещи политици

Главният прокурор произнесе присъдата си за Луковмарш | StandartNews.com

Българската прокуратура се присъедини към декларацията "Срещу омразата, която ни разделя", насочена срещу провеждането на т.нар. Луковмарш в столицата. Това информират от държавното обвинение.

Според главния прокурор Иван Гешев незаконни прояви като т.нар. Луковмарш не трябва да се допускат. Неправителственият сектор и институциите можем да постигнем много. Сигурен съм, че и този път ще работим заедно, каза той при подписването на документа.

Приемането на декларацията е по инициатива на Организацията на евреите в България “Шалом”, Федерацията на ционистите в България, Организацията “Приятели на Израел в България - Негев”, Централния израилтянски духовен съвет, Американския еврейски комитет. Документът бе подписан от общо 17 организации.

На събитието присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната власт, дипломати от страни членки на Европейския съюз, Държавата Израел, САЩ, Великобритания и др. От страна на прокуратурата участва и Десислава Пиронева, заместник главен прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура.

В своето изказване главният прокурор Иван Гешев декларира, че прокуратура ще положи всички усилия, съвместно с останалите институции, да не допусне провеждането на т.нар. „Луковмарш“ тази година. „Не трябва да позволяваме омразата като гангрена да се разпростира в нашето общество. Омразата има различни измерения и може да доведе до неща, които сме смятали за невъзможни“, предупреди Иван Гешев. Той изрази съжаление, че след като две последователни години – 2020 и 2021 г., властите не са допуснали провеждането на „Луковмарш“, през 2022 г. „този марш се състоя, което е едно позорно отстъпление от едни постигнати добри резултати“.

В тази връзка главният прокурор съобщи, че в началото на следващата седмица ще се проведе среща на ръководството на прокуратурата, Столична община, МВР, ДАНС и други държавни институции, на която ще се набележат конкретните действия за недопускане провеждането на незаконната проява.

Иван Гешев изрази съжаление, че на събитието не присъстват водещи политици, тъй като в последните години обществото ни е свидетел на все по-засилващи се прояви на омраза и разделение. Главният прокурор подчерта, че недопускането на „Луковмарш“ тази година има своето особено значение на фона на това, че се отбелязва 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

„Сигурен съм, че институциите и този път ще работим заедно, за разлика от миналата година, ще ги поканя в понеделник да се видим и всяка една от тях да си свърши работата, за да не допускаме незаконни и срамни прояви. Срамни за нас като българи и за България най-вече“, каза главният прокурор.

В декларацията срещу провеждането на „Луковмарш“ – „Срещу омразата, която ни разделя”, копие от която получи и главният прокурор Иван Гешев, след като я подписа, се посочва: „Ние вярваме, че българското общество и столицата на България, са горди с многообразието и различията в тях. Обща цел трябва да бъде съвместната работа в името на бъдещето и развитието, а не възраждането на разделения и омраза от миналото. Ние се надяваме, че все по-често улиците на София и всеки български град ще бъдат място за празнуване на всички неща, които ни обединяват и ни правят по-силни и по-мъдри“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай