Понеделник,

Гл. архитект на София отива на разпит за Евгени Крусев

От: Редактори, сн. БГНЕС -
195
Гл. архитект на София отива на разпит за Евгени Крусев
A
A
A

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков е сред призованите свидетели за заседанието по делото срещу бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев в спецсъда.

На последното заседание защитата на Крусев поиска да бъдат разпитани още около 12 свидетели и те бяха допуснати. Така в следващи заседания се очаква да бъде разпитан и изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Здравков и Братоев са членове на експертния съвет и са поискани да бъдат разпитани като такива, обясни тогава адвокатът на бившия зам.-кмет.

Процесът срещу Крусев е заради ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”. Делото започна на 30 септември.

Крусев завеждаше ресор „Транспорт и транспортни комуникации” в общината. Той бе предаден на съд за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка, с което е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС. Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл.70, ал.1, т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности.

Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп“ се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето. Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707,14 лв. с ДДС.

На Евгени Крусев му бяха наложени мярка за неотклонение „Подписка“ и забрана да напуска страната.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com