Гешев се върна от САЩ. Как ще се бори за оцеляване на поста

В следващите си действия ВСС ще покаже дали е независим орган

Гешев се върна от САЩ. Как ще се бори за оцеляване на поста | StandartNews.com

Обвинител номер едно Иван Гешев няма никакво намерение да се оттегля доброволно от поста си, решен е да използва всички законови механизми, за да защити позицията си, съобщава Епицентър.бг, позовавайки се на свои източници.

Той е решен да стигне докрай, за да извади на показ авторите и поръчителите на опита за "преврат" в прокуратурата, оглавяван от неговия заместник и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, за когото се носят слухове, че вече се виждал в креслото на Гешев.

Няма да има прошка за никого, казаха източниците на Епицентър.

По информация на сайта върху шестимата прокурори, които написаха писмото до ВСС, е оказан безпрецедентен натиск, за да се обърнат само за 24 часа срещу Гешев. "Чудовищна" е била атаката към тях, за да скалъпят текста и да обвинят Гешев в "тежко нарушение на служебните задължения", което кореспондира с нарушение на Конституцията.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Бивш топ обвинител подсказа защо се иска главата на Гешев

В следващите си действия ВСС ще покаже дали е независим орган, или е подвластен на политически натиск, казват магистрати с дълъг стаж и опит.

Преди два дни шестима от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха официално отстраняване на Иван Гешев от длъжност. Малко по-късно прокурори от Апелативна прокуратура – София направиха същото.

Към този момент Гешев не е коментирал писмото на шестимата прокурори до ВСС. Изтече информация, че преди да го публикуват прокурорите са уведомили Гешев за съдържанието му, но между тях не е постигнат компромис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай