Гешев се срещна в Хага с президента на Евроюст Ладислав Хамран

Иван Гешев е в Хага за участие в 16-а среща на Консултативния форум на главните прокурори на държавите членки на ЕС

Гешев се срещна в Хага с президента на Евроюст Ладислав Хамран | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с президента на Евроюст Ладислав Хамран. Повод  за срещата е оптимизиране работата на българското Бюро в Евроюст с цел постигане заложените приоритети - противодействие на трансграничната престъпност и ефективно подпомагане на европейските държави при водени разследвания.

На срещата присъстваха заместникът на главния прокурор Десислава Пиронева и представителят на България в Евроюст Елка Ваклинова.

Ладислав Хамран изрази своите притеснения по отношение на процедурата по избор на представители в българското Бюро с оглед на факта, че незапълненият състав на нашето представителство в Евроюст създава реални рискове за обезпечаването на съвместни разследвания на българската прокуратура и други държави членки на ЕС.

Значителният обем на дела бе посочен от Хамран като фактор, който предполага бързата реакция на националните власти при започване на процедурата по избор на представите на България в Евроюст в спешен порядък с оглед успешното обезпечаване на работния процес.

Главният прокурор разясни на президента на Евроюст законодателни промени, приети от 47-o Народно събрание, по отношение на процедурата по избор на българските представители, която вече е значително по-сложна от действаща до момента. Иван Гешев увери своя колега за желанието на българската прокуратура и компетентните институции за изпълнение на ангажиментите на страната ни и предприемането на действия с оглед успешното завършване на процедурата и запълване кадровия капацитет на българското Бюро в Евроюст. Главният прокурор изрази разбирането на българската прокуратура, че това е нарушило ритъма на работа на българското Бюро и същото има своите негативни проявления върху партньорството между българските национални власти и Евроюст.

Иван Гешев и президентът на Евроюст Ладислав Хамран заявиха своето удовлетворение от изграденото доверие между двете институции, в духа на професионализма и общото желание за постигане на високи резултати в съвместните разследвания на престъпления с международен елемент.

Срещата между двамата е в рамките на посещение на главния прокурор Иван Гешев в Хага за участие в 16-а среща на Консултативния форум на главните прокурори на държавите членки на ЕС, който се провежда в периода 13-14 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай