Сряда,

Гешев: Първо европейски "Магнитски", после закони у нас

От: СТАНДАРТ -
2049
Гешев: Първо европейски "Магнитски", после закони у нас
A
A
A

Първо в ЕС трябва да бъде приет еквивалент на американския закон "Магнитски" и след това този закон да бъде пренесен в националните законодателства на страните-членки. Тази позиция изрази главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

"Чисто юридически, моето становище е, че трябва да има в него ЕС, а след това – да се транспонира в съответното законодателство на националните законодателства. Това е моят юридически прочит, защото, на базата на съответните документи на ЕС, ако ние приемем някакво законодателство, поне от това, което прочетох във вестниците, то ще е много сериозно противоречие с европейското право“, коментира обвинител № 1 подготвения от финансовото министерство проектозакон, с който се правят наказателни списъци на хора и фирми.

Гешев каза, че ще бъде обявена нова процедура за избор на 10-ти делегиран европейски прокурор от България, за да бъде изцяло попълнена нашата квота. Предишният конкурс се провали поради липса на желаещи.

За отношенията си с главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши той каза:

"Политически оценки всеки има право да прави! Разберете, госпожа Кьовеши е професионалист, тя е магистрат, тя не е политик и политическите оценки на нейното и на моето поведение може да си ги прави всеки, но трудно могат да бъдат предложени политически стандарти към професионални отношения. Ако някой се обърква, че госпожа Кьовеши ще направи компромис с независимостта на нейните прокурори – става въпрос за европейски делегирани прокурори, които са между другото и български прокурори - прави голяма грешка".


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com