Понеделник,

Гешев пред следователите: Ние сме последният страж на законността!

От: рачо Рачев, кадър бТВ -
897
Гешев пред следователите: Ние сме последният страж на законността!
A
A
A

Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента, последната преграда между гражданите и престъпността и беззаконието, последният страж на законността. С тези думи главният прокурор Иван Гешев се обърна към участниците в Общото събрание на следователите, които ще избират свой представител за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи. Те целяха закриване на следствието. Резултатът от тези експерименти беше проблеми за правосъдието и гражданите. Тази щети бяха малки, защото цялата правосъдна система продължаваше да работи, въпреки изкуствените трудности, посочи главният прокурор.

По думите му пред новия член на ВСС ще стои задачата за защитата и независимостта на всеки следовател, защото в момента е ясно, че интересите на всички прокурори и следователи съвпадат, а оттам и с интересите на хората за справедливост.

Доскоро смятах, че думите като "правова държава" и "разделение на властите" са клишета, но в последните две години това са ценности върху които се гради държавата, защото има опасност да рухне сградата на демокрацията, посочи още Иван Гешев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички