Гешев пред следователите: Ние сме последният страж на законността!

Следователите избират свой представител за новия състав на Висшия съдебен съвет

Гешев пред следователите: Ние сме последният страж на законността! | StandartNews.com

Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента, последната преграда между гражданите и престъпността и беззаконието, последният страж на законността. С тези думи главният прокурор Иван Гешев се обърна към участниците в Общото събрание на следователите, които ще избират свой представител за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи. Те целяха закриване на следствието. Резултатът от тези експерименти беше проблеми за правосъдието и гражданите. Тази щети бяха малки, защото цялата правосъдна система продължаваше да работи, въпреки изкуствените трудности, посочи главният прокурор.

По думите му пред новия член на ВСС ще стои задачата за защитата и независимостта на всеки следовател, защото в момента е ясно, че интересите на всички прокурори и следователи съвпадат, а оттам и с интересите на хората за справедливост.

Доскоро смятах, че думите като "правова държава" и "разделение на властите" са клишета, но в последните две години това са ценности върху които се гради държавата, защото има опасност да рухне сградата на демокрацията, посочи още Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай