Гешев обсъди в Брюксел борбата със зловредното руско влияние

Главният прокурор имаше първи важни срещи в Европейския парламент

Гешев обсъди в Брюксел борбата със зловредното руско влияние | StandartNews.com

Проявяваната от българската прокуратура активност по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението му в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Иван Гешев подчерта пред Райнер Вийланд, заместник-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. От своя страна Райнер Вийланд също изрази мнение, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи.

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели Иван Гешев изрази позиция, че ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

Главният прокурор и зам.-председателят на Комисията по правни въпроси обсъдиха предизвикателства пред върховенството на правото у нас. Иван Гешев представи позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт като съществен елемент от утвърждаването на върховенството на правото.

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер. Гешев запозна представителя на Европарламента с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи.

Разговорът между двамата бе в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна. В тази връзка Иван Гешев и Моника Холмейер обсъдиха необходимостта от активно противодействие на случаите на „пране на пари“, както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута. Двете страни подчертаха ангажираността на страните членки на Европейския съюз и европейските институции по пресичане на финансовите потоци, имащи за цел подкопаване на доверието в европейските ценности и сигурност.

В рамките на първия ден от работното посещение на Иван Гешев в ЕП в Брюксел главният прокурор разговаря с европейския депутат от Испания от българския произход Ева-Мария Попчева.

По-късно Иван Гешев поздрави младежи от Враца и община Симитли, които бяха на посещение в европейската институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай