Гешев нокаутира Йорданова! След какъв цирк стана това

Тя изуми със самопризнания

Гешев нокаутира Йорданова! След какъв цирк стана това | StandartNews.com

Преждевременно приключи опитът на правосъдната министърка в оставка Надежда Йорданова да отстрани от поста му главния прокурор Иван Гешев. Край на всичко сложи самата тя със самопризнанието си още по първия пункт на внесеното в Пленума на ВСС искане, че няма нито писмени, нито други доказателства за твърденията си срещу него.

Дебатът в кадровия орган за отстраняването на главния прокурор очаквано започна структурирано и по пунктове. Първият от тях бе този, че според твърденията на Надежда Йорданова, Гешев бил разпоредил на пресцентъра на прокуратурата да публикува извадки от СРС-та във връзка с медийно популярни случаи и такива от обществен интерес.

Оставяйки настрана факта, че по делата от обществен интерес, пресцентърът на прокуратурата не само може, но и трябва да информира гражданите, част от членовете на ВСС забелязаха, че в направеното от Йорданова искане няма никакви приложени доказателства към твърдението, че главният прокурор изобщо нещо е разпореждал на някого.

Най-важният въпрос в тази връзка дойде не от кого да е, а от обичайната поддръжничка на тезите на правосъдната министърка Атанаска Дишева, която се обърна към  Йорданова с питането дали разполага с някакви писмени сведения, документи или подпис, че Гешев е разпореждал публикуването на каквато и да било информация по конкретни дела. 

Отговорът от страна на Йорданова беше отрицателен и буквално нелеп. Тя допускала, че Гешев лично е разпоредил устно на ПР-ите в прокуратурата да излязат с прессъобщения и информация за точно определени производства, „изхождайки от правомощията му“.

Видимо притеснена, Йорданова не можа да измисли какво още да каже, но следващите въпроси от кадровиците направиха на пух и прах цялата й теория на „антиГешев“ конспирацията. Така в дебата влезе и Евгени Иванов от Прокурорската колегия, който попита как така министърката твърди, че ВСС трябва да отстрани главния прокурор за нещо, без да има документи, с които да докаже основанията за това.

„Щом нямате документ, писмено доказателство или паметна бележка, то тогава вероятно имате аудио запис на устното разпореждане на главния прокурор към пресцентъра“, попита Иванов, като припомни основното правно положение – тежестта на доказване на дадено обвинение пада върху обвиняващия.

Тук дойде и моментът, в който Йорданова буквално се приключи – себе си и цялата тирада около фиксацията върху главния прокурор, като заяви: „Ако имам подобен аудио запис, това значи, че казвате, че нарушавам закона и Конституцията. Казах, че нямам доказателства…“, призна си чистосърдечно и без да остави място за повече въпроси Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай