Гешев не дава да се отглежда канабис у нас, какви са мотивите

Главният прокурор е против законопроекта, внесен от Владислав Панев и други депутати

Гешев не дава да се отглежда канабис у нас, какви са мотивите | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев е против законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от народния представител Владислав Панев и група народни представители, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Обвинител номер едно се обявява срещу възможността министърът на земеделието да разрешава отглеждането на индустриален коноп. Според Иван Гешев в предлаганите изменения липсва ясно разграничаване между индустриалния коноп (Cannabis Sativa L.) и марихуаната (Cannabis Indica), които са от едно семейство, но от различен вид. В същото време е предложено да има изключение и да се разреши цялостна преработка на растенията от вида Cannabis Sativa L. без ограничения в целта, за която могат да се използват добитите суровини.

Не се предвижда и възможност Министерство на здравеопазването или друг орган да осъществява текущ или последващ контрол върху съдържанието и концентрацията на активно вещество в добитата продукцията.

Не е ясно и как ще се подобри ефикасността в дейността на държавните органи, както в организационно отношение, така и с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана, пише главният прокурор Иван Гешев в становище до Народното събрание.

Главният прокурор изразява отрицателно становище по внесения законопроект, тъй като съображенията на вносителите не са базирани на законодателна целесъобразност, а са изложени единствено декларативни твърдения за развитие на технологиите, иновациите, привличане на инвестиции и нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай