Гешев към политиците: Гл. прокурор не е пощенска кутия

Искам да развенчая мита, че главният прокурор е негосегаем и решава всички въпроси, каза Гешев

Гешев към политиците: Гл.  прокурор не е пощенска кутия | StandartNews.com

Това, което току що каза президентът Румен Радев, в голямата си част е очакването на българските граждани за повече спаредвилост. Ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания. Това заяви Иван Гешев минути след като държавният глава подписа указа за назначението му и след като двамата проведоха едночасова среща в президенството.

Моето мнение, е че прокуратурата трябва да остане като част от съдебната власт, коментира Гешев по повод изказването на президента, че инициира широк обществен дебат по темата съдебна власт. В рамките на този дебят, всеки ще има възможност да си каже мнението, каза още Гешев.

Той заяви още, че не смята, че е работил селективно по делото КТБ и допълни, че това ще стане ясно в хода на цялото съдебното производство. Според него това дело е натоварено с допълнителна идеологическа и  политическа гледна точка,  но прокуратурата не може да отговори на други очаквания, извън правовите.

Гешев заяви, че не приема тезата, че прокуратурата е виновна за всички проблеми, „както се опитва да прокара това един политико-олигархичен кръг, както вие, медиите, го наричате, и върху който се гради идеологичаската оснава на няколко партии“.

Да се фиксираш и да изграждаш идеология, че една институция е лоша, това е непродуктивно, уврежда имиджа на цялата държава и не е в интерес на цялото общество, каза още Гешев. Той повтори, че трябва да се притесняват всички, които не спазват законите.

Искам да развенчая мита, че главният прокурор е недосегаем и решава всички конкретни въпроси.

Иска ми да се обърна към политиците и да им препоръчам да внасят сигналите си в съответните прокуратури, а не да ползват главният прокурор като пощенска кутия или за политическа реклама.

Ние не сме безгрешни, но не сме и виновни за всичко, защото разултатите зависят и от  правоохранителните органи, и от прокуратурата, и от съда. Резултатите на българската съдебна власт са не лоши в сравнение с другите европейски държави, каза още Гешев, но заяви, че трябва да се повиши капацитета както на следователите, така и на други структури.

Екипът ще го обяви когато стъпя в длъжност, имам идеи, но и време да ги преценя, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай