Гешев категоричен: Аргументите срещу мен са смешни

Резултата плащат българските граждани, а той е бум на престъпността

Гешев категоричен: Аргументите срещу мен са смешни | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев сподели тази сутрин, че не може да прецени какво ще бъде решението на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"ВСС е колективен орган, който ще прецени. Ще повторя, че нямам никакви притеснения. Всички „основания”, които са посочени от служебния министър и от г-жа Йорданова да бъдат открито разгледани пред българските граждани", призова Гешев.

"Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Смешни са основанията им. Тъжното е, че чрез тези измислени основания най-вероятно се изпълнява политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата и вероятното й използване като „бухалка" срещу хора, които мислят по различен начин. Тъжното е, че хора, които за говорят върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, по същество, правят обратното. Резултата плащат българските граждани, а той е бум на престъпността”, каза главният прокурор пред репортери преди да влезе на заседанието на пленума на ВСС.

Магистратите ще обсъдят процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на обвинител номер едно.

Гешев съобщи, че прокуратурата работи по сигнал на превозвачите за нарушения от Държавна агенция „Автомобилна инспекция“, нарушения от МВР и евентуално извършени длъжностни престъпления. „Има сигнал от различни сдружения на превозвачите до Върховна касационна прокуратура. Той е изпратен до компетентната прокуратура, вероятно тя е Специализираната прокуратурата, с оглед спецификата на сигнала. В сигнала се сочат за известни нарушения от Държавна агенция „Автомобилна инспекция“, нарушения от МВР и евентуално извършени длъжностни престъпления. В хода на тази проверка прокурорът ще извърши всичко необходимо по закон“, обясни главният прокурор.

Той коментира и казуса около „Български пощи”. „Има проверка в Софийска градска прокуратура за „Български пощи”. Предметът е не само хакерската атака, а всички обстоятелства около пощите. Това са важните неща за обществото – дали пенсионерите ще си получат парите, какви са цените, каква е ситуацията със здравната криза, а не тези измислени проблеми, свързани с атаката срещу съдебната власт", поясни Гешев.

Софийската градска прокуратура съобщи по-рано днес, че при тях е постъпил сигнал от електронна медия, в който се излагат твърдения за евентуално извършени длъжностни престъпления и компютърни престъпления по повод осъществен неправомерен достъп до информационната система на търговско дружество „Български пощи“ ЕАД. 

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Софийска градска прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. Изискана е информация от  ДАНС, ГДБОП, ГДНП, СДВР дали извършват проверка за хакерската атака на "Български пощи", като е указано след приключване на проверките материалите да се изпратят в Софийска градска прокуратура по компетентност. Също така от "Български пощи" е изискана информация какъв е редът за изплащане на пенсии след настъпилия срив в информационната система.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай