Филчев: Гешев е self-made man

Бившият обвинител №1 смята, че това ще е най-успешният главен прокурор

Филчев: Гешев е self-made man | StandartNews.com

"След вчерашния изпит пред Висшия съдебен съвет противниците на Иван Гешев се разочароваха. Повечето вероятно се срамуват от себе си, заради незаслужените обиди, с които се нахвърлиха срещу него. Гешев не се провали. Той се представи блестящо. Това коментира бившият обвинител №1 проф. Никола Филчев пред агенция "Блиц".

Според него Иван Гешев е показал няколко важни качества. "Първо, дълбоко уважение към закона и правата на гражданите. Второ, отлично познаване на наказателното правосъдие и неговите конституционни основи. Трето, здрава логика, която е придобита в живата борба с престъпността, а не по кабинетите, чрез писане на „материали за шефа“ и интриги с кафета. Четвърто, непримиримост към престъпността и правата на гражданите. Пето, убеденост, че само взаимодействието между правозащитните органи, при строго спазване на разделението на властите, води до успех в противодействието на престъпността. Шесто, здрави нерви и самоконтрол, въпреки неоснователните нападки и обидни квалификации",  коментира подробно Никола Филчев.

И подчерта: "Всички тези качества ми дават основание да вярвам, че Иван Гешев ще бъде успешен главен прокурор. Нещо повече – най успешния главен прокурор след прехода от 1990 година. Доказателство за това е неговият жизнен път и професионална кариера. Той не е израснал по кабинетите, чрез подмазване на шефа и тайни, задкулисни договорки с важни посолства, - както някои безпринципни кариеристи. Гешев се е създал в реална борба с престъпността - като служител на МВР, следовател и прокурор. Той е един self-made man – самонаправил се човек".  

Бившият главен прокурор отдели внимание и на мненията, които съпътстваха Гешев преди и след номинацията му за обвинител №1. "Гешев очевидно дължи много на тези колеги, които през цялата кампания бяха рамо до рамо с него и го подкрепяха с думи и дела. На добър път, господин главен прокурор. Не забравяйте, че над главния прокурор е само законът и правата на гражданите", призова го проф. Филчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай