Ембака няма да търка нара (ОБЗОР)

Ембака няма да търка нара (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обвиненият за убийството на строителен работник държан незаконно в ареста 4 дни

Емил Първанов-Ембака, обвинен в убийството на служител на строителна фирма на автомагистрала "Струма", да бъде незабавно освободен от ареста срещу подписка. Това реши Софийският апелативен съд. Първанов бе обвинен за убийството на строителния работник Николай Чивиев на магистрала "Струма" миналото лято. Инцидентът стана, след като бившият военен от Чуждестранния легион Чивиев направи забележка за шофиране в отсечка от аутобана, която е затворена за строителство.

Според магистратите от Софийския апелативен съд Ембака стои в ареста незаконно. Първанов е обвинен по член 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство. Това не позволява той да стои в ареста повече от 8 месеца. Този законов срок е изтекъл на 8 юли и на практика арестантът е държан незаконно вече 4 дни зад решетките. "Проблемът е, че не му е предявено новото обвинение, което е по член 116, т. 11 от НК - за умишлено убийство по хулигански подбуди. Това по чл. 115 предвижда от 10 до 20 г. затвор и не повече от 8 месеца задържане в ареста. А това по чл. 116 предвижда от 15-20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. По него законът предвижда мярка за неотклонение "Задържане под стража" за година и половина", обясниха от благоевградската прокуратура. Единият от адвокатите на Ембака - Росен Недин, уточни, че след изтичането на законните 8 месеца арест

вариантите пред съда са два

най-леката мярка за неотклонение "Подписка" или никаква. "Прокуратурата по неизвестни за мен причини 8 месеца не вършеше нищо, за да приключи делото. Нито Емил Първанов, нито аз, нито другият ми колега сме призовани по надлежния ред по отношение на новото обвинение", каза още адвокат Недин. Според защитата постановлението по новото обвинение не е връчено на Първанов, не е подписано от него, той не е давал обяснения по него. Според адвокатите няма и събрани нови доказателства.

Съдът отбеляза, че основните разпити на свидетели са извършени преди 8 месеца и прокуратурата е можела да повдигне по-тежкото обвинение за убийството на легионера Чивиев още тогава. От държавното обвинение са се опитали "в движение" да изменят обвинението в убийство по хулигански подбуди.

Адвокатът на Ембака Димитър Марковски е бил призован по телефона да се яви на 8 юли в благоевградската прокуратура. В съдебната зала вчера защитникът обясни, че имал само пълномощно да представлява Ембака, както и че в разговор с прокурора ставало дума за даване на обяснение, а не за повдигане на нови обвинения. Адвокат Марковски разкритикува държавното обвинение за това, че въпреки желанието на клиента му да даде обяснение, прокуратурата не е намерила време да го разпита. "Все още го е страх. Виждате по вестниците и по телевизиите какво се изсипа за този човек, какви ли не килъри били ангажирали за него. Ще пуснем една молба, ако иска да го охранява полицията, таман ще са спокойни, че няма да избяга. При положение, че виждате какви нелогични документи се появяват в последният момент, аз по това дело очаквам всичко", заяви пред БНР Димитър Марковски. Адвокатът каза още, че

клиентът му сам ще се погрижи за охраната си

На 26 юни м.г. 37-годишният Емил Чачев Първанов, известен с прякора Ембака, уби 47-годишния Николай Чивиев на строящия се участък от магистрала "Струма" край село Левуново. Чивиев, който е бивш член на Френския чуждестранен легион, работел в строителна фирма и отговарял за охраната на трасето, по което се полагала асфалтовата настилка. Колата, в която пътувал Ембака заедно с жена си и детето си, обаче навлязла в забранения за движение участък. Чивиев последвал нарушителите със служебния автомобил, последвал лек удар, а после и лично спречкване, при което Първанов го ударил с камък по главата. Според защитата му "след удара Първанов не е бил нехаен и небрежен към неговото състояние, а го качил на кола и транспортирал до Спешен център в Сандански, но Чивиев издъхнал. Налице е разколебаване на повдигнатото обвинение в умишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс. След този инцидент средствата за масово осведомяване публикуваха закани и заплахи за живота на Първанов от близки и роднини на Чивиев.

Негова защитна реакция е била да се укрие

твърдят адвокатите му. След убийството Емил Първанов се укри и остана в неизвестност пет месеца. На 9 ноември той изненадващо се предаде сам в Окръжна прокуратура - Благоевград.

"Смятам, че може да се говори в случая за действия при неизбежна отбрана, на действия в състояние на силно раздразнение или причиняване на смърт по непредпазливост. Има и запис на мобилен телефон на случилото се, направен от анонимен свидетел, който също разколебава обвинението. Срещу него е бил човек, който е трениран и обучен, превъзхождал го е физически, започнал е да чупи колата на Първанов, в която била съпругата му", подчерта на 6 юли в благоевградския окръжен съд адвокат Недин.

Ембака се намира в момента в болницата на Централния софийски затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай