Двама задържани за замърсяването на Юговска

Реката е пълна с цианиди, но няма проблем за питейната вода в Асеновград

Двама задържани за замърсяването на Юговска | StandartNews.com

Задържани са две длъжностни лица, допуснали замърсяване на река Юговска и Чая, съобщиха от пресцентъра на пловдивската областна дирекция на МВР.

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград, защото

с действията си  са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска на 21  и 22 февруари..

Образувано е и досъдебно производство за извършено престъпление. Материалите са докладвани на прокуратурата.

Малко по-рано министърът на околната среда и водите Емил Димитров пристигна на място на река Юговска, за да извърши проверка за наличие на цианид във водата. "Голямо е замърсяването на водите на река Юговска", потвърди Димитров.

Министърът уточни, че за питейната вода няма опасност и добави, че "ВиК" и "Напоителни системи" са уведомени да си затворят системите за напояване, за да не се допускат животни да пият вода.

Предвидили сме всички действия с областния управител Каназирева и сме изпратили Басейнова дирекция и РИОСВ - Смолян да си свършат работата", каза още Димитров.

"Смятам, че се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация. Уведомени са всички органи, имаме работна среща в Областна администрация и с Окръжна прокуратура и МВР сме разговаряли. Всички действия са предприети", добави Дани Каназирева.

На място в района на Юговското ханче пристигнаха също заместник-районния прокурор на Асеновград Борис Михов и представител на полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай