Драконовски наказания за хакери, леки - за педофили

Парламентът промени закона след удара по пощите

Драконовски наказания за хакери, леки - за педофили | StandartNews.com

12 години затвор чака всеки хакер, който пусне вирус в компютрите на държавни институции. Това решиха депутатите, приемайки предложените от кабинета поправки в Наказателния кодекс. Освен това интернет пиратът, който бъде хванат, ще отнесе и глоба в размер на 20 000 лева.

ВИЖ ОЩЕ: Пощите в опасност, не смеят да пуснат компютрите

Промените са в отговор на постъпило в Министерство на правосъдието уведомително писмо на Европейската комисия за нарушение на задълженията ни по евродиректива за информационните системи и атаките срещу тях.

България предвиждаше до момента за подобни хакерски престъпления само 3 години затвор, а изискването на Брюксел е наказанието за подобни деяния да бъде не по-малко от 5 години зад решетките.

Приемането на промените в Наказателния кодекс идва на фона на хакерските атаки спрямо сайтове на държавни институции, които само "Български пощи" не са успели да отбият, както увериха управляващите. Вече няколко седмици "Български пощи" не могат да се съвземат от криптовируса, който, според властта, бил вкаран от руски хакери.

Пленарната зала завиши и символично - само с една година, наказанието за онлайн сексуална експлоатация на деца. Според част от приетите на първо четене текстове в НК лицата, които склоняват непълнолетни да участват или да гледат порнография, ще се наказват вместо с 5 - с 6 години лишаване от свобода.

Наказанието за тези, които разпространяват порнографско съдържание на деца под 16 г., се завишава - от 3 на 6 г. По-високи глоби и увеличаване на годините затвор ще има и за кражбата на интелектуална собственост. Глобата става 10 000 лева, а наказанието "лишаване от свобода" ще бъде от 1 до 6 години. При рецидив санкцията скача на 20 000 лева, а ефективното наказание - от 2 до 8 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай