Доктора на Темида я напусна

Доктора на Темида я напусна | StandartNews.com

Колегите му го наричат Доктора. Прякорът на Роман Василев е свързан с неговата детска мечта мечта - да лекува и помага на хората.

"Въпреки че не се занимавам реално с медицина, метафорично може да се каже, че с работата си аз и моите колеги орязваме туморите, които са се развили в обществото", е казвал неведнъж той. Бившият заместник градски прокурор изненадващо обяви, че напуска съдебната система. Като мотив посочи "лични причини". Името на обвинителя нашумя покрай шумните акции на МВР и ДАНС. Кариерата му бе белязана и от скандал при ареста на бившия военен министър Николай Цонев през 2010. 52-годишният прокурор е родени в Пазарджик. Завършва икономика в Санктпетербургската академия. До 1999 г. работи в системата на Националната служба за сигурност. Там изкарва близо осем години в отдел "Корупция на държавния апарат". Напуска, за да сбъдне друга своя мечта - да се занимава с право. Записва се да следва в Юридическия факултет в Благоевград, като междувременно натрупва неколкогодишен трудов стаж като следовател в Пловдив и София. През 2003 г. постъпва на работата в една от най-натоварените прокуратури - Софийската градска, а три години по-късно става неин заместник-началник. Там ръководеше и специализираното звено за борба с организираната престъпност, корупцията, прането на пари и злоупотребите с еврофондове. През ръцете му са минали хиляди папки с документи, уличаващи в престъпления хора, за които доскоро се мислеше, че са недосегаеми. Той е човекът, повдигна обвинения на Маргените, Брендо, Баретата, дупнишките "братя" Галеви, както и на шефа на ЦСКА Александър Томов, бившия вътрешен министър Румен Петков, зам.-председателя на ДАМС Иван Леков. Василев беше сред прокурорите, които проверяваха сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване от МВР, случая с бюлетините от печатницата в Костинброд.

През 2010 година стана известно, че Роман Василев играе на борсата. Тогава той поиска прокуратурата да провери декларираните от него 80 хил. лв. Инспекцията не откри нищо притеснително.

Роман Василев определя себе си като точен, непринуден и безкомпромисен. Освен това мрази лицемерието и лъжата, които разпознава винаги дори сред "най-добрите актьори".

Не обича да говори за личния си живот. У другите създава впечатление, че е суетен. Облича се стилно и елегантно, с маркови костюми и обувки от известни марки. След него в коридорите на Съдебната палата оставя ухание на парфюм. Известен е като кавалер, който не се срамува да поднася цветя на дамите. Любител е на червеното вино и руските романси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай