"Дисциплинарка" ще разследва съдия Андон Миталов

Той беше уличен от САЩ в "сериозни корупционни практики"

"Дисциплинарка" ще разследва съдия Андон Миталов | StandartNews.com

Колегията на съдиите във Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Андон Миталов, който беше уличен от САЩ в "сериозни корупционни практики" и получи забрана да навлиза на американска територия.

Решението на Колегията идва след като правосъдният министър Данаил Кирилов поиска директно дисциплинарно уволнение за специализирания съдия. Той изтъкна като основание за това дейността му по делото срещу обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. Втората причина Кирилов да поиска от кадровиците да освободят съдия Миталов е именно забраната, наложена от САЩ на магистрата и семейството му да навлизат на тяхна територия. Правосъдният министър посочи, че с действията си по цитираното дело съдия Миталов е нарушил служебните си задължения и е накърнил авторитета на съдебната власт.

Членовете на ВСС обаче взеха това решение от втория път, след като миналия вторник се оказа, че искането на правосъдния министър е непълно и от него не става ясно за какво точно дисциплинарно нарушение се твърди, кога е било извършено то и как Кирилов се е сдобил с данните за него. Тогава кадровиците дадоха срок на правосъдния министър да уточни тези детайли в рамките на 7 дни.

Три дни по-късно Кирилов беше готов с уточненията и така въпросът повторно влезе в дневния ред на Съдийската колегия този вторник. Със 7 гласа "за" на 4 "против" кадровиците одобриха стартирането на производство срещу съдия Миталов по искането на правосъдния министър.

В дисциплинарния състав, който ще гледа производството, влизат Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Атанаска Дишева (докладчик).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай