Делото за снахата на Гроздан Илиев с фалстарт

Галина издъхна след лапароскопска интервенция в "Пирогов"

Делото за снахата на Гроздан Илиев с фалстарт | StandartNews.com

"Справедливост за Галя". Значки с такъв надпис с лика на красивата Галина Нигохосян-Николова носеха нейни роднини и познати в Съдебната палата в понеделник. 32-годишната жена почина на 29 февруари 2012 г. след лапароскопска операция. За причинена по непредпазливост смърт на Галя е обвинен опитният специалист от III хирургия на "Пирогов" д-р Виктор Попов, който е извършил интервенцията.

 

В понеделник зала номер 6 едва побра опечалените близки и приятели на младата жена, както и лекари и медицински сестри от спешния институт, които бяха дошли пък да подкрепят своя колега. Делото обаче не тръгна в Софийския градски съд (СГС), защото се оказа, че подсъдимият д-р Попов е получил препис от обвинителния акт преди по-малко от 7 дни, какъвто е срокът по закон. Така че не е имал възможност да се запознае детайлно с него и да организира своята защита. В съдебната зала стана ясно и че д-р Попов се е отказал да го защитава съпругата му, която е прокурор. Заради нейната длъжност обвинителният акт бе написан от Столичната окръжна прокуратура. В съдебната зала като защитник на хирурга се яви известният адвокат Иво Найденов. Освен него там, като наблюдател, бе и бившият градски прокурор Николай Кокинов. Така стартът на делото беше отложен за 2 април, когато трябва да се явят и всички свидетели и вещи лица, призовани в понеделник.

 

Галина Нигохосян почина 48 ч. след операцията. Тогава специалисти заявиха, че лапароскопията се налагала, тъй като преди година на Галя е правено секцио и е слаба жена. След трагедията от болницата обясниха, че става дума за техническа грешка - блокирал скалпел в лапароскопската апаратура срязал артерия в корема на Галина. Това довело до сериозна кръвозагуба, която я погубила. "В основата на този трагичен случай стои нелеп технически проблем", обяви тогава началникът на III хирургия в "Пирогов" доц. д-р Христо Цеков на специално свикан брифинг, след като трагедията бе разследвана от две лекарски комисии.

 

Според разследващите обаче д-р Попов не е прецизирал натиска при използване на медицинското изделие - троакар за еднократна употреба, вследствие на което е наранил коремната аорта. Също така медикът не е действал съгласно правилата за лапароскопска апендектомия. Според статистиката смъртността при такъв вид операции била 1 на 1000.

 

Галина Нигохосян е снаха на конституционния съдия Гроздан Илиев. Когато се случи трагедията с нея, свекърът й бе зам.-шеф на Върховния касационен съд (ВКС). "Никой няма да ни върне Галя, но искаме справедливост", заяви пред "Стандарт" свекърва й д-р Емилия Чорбаджийска. Според колеги на д-р Попов пък за 1 г. хирургът е направил 86 лапароскопски операции на апандисит.

 

Галя остави 10-месечно момиченце Емилиана, което вече е на две годинки. Според познати на семейството посочвала на снимка мама.

 

В памет на Галина, по идея на нейна приятелка, през ноември м.г. бе създаден детски балетен спектакъл "Палечка". Благотворителната инициатива на балет "Сюиви" събра 3850 лв., които бяха предадени на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай